WebP – характеристика и перспективи

webpWebP е сравнително нов формат, представен от Google преди няколко месеца, като производно на VP8 с RIFF базиран контайнер. Форматът е Open Source базиран, а създателите му са на мнение, че може да намали с повече от 1/3 обема на графичните изображения в нета без видима промяна в качеството. Според статистиката 60-70 % от информацията, която се обменя при разглеждане на произволен сайт е в изображенията – целта на формата е да намали обема на изображението, като с това се намаля времето за трансфер, но без това намаляне на обема да влияе на качеството на изображението. Подобна оптимизация би подобрила цялостния екпириънс при браузване, особено при набиращия все по-голяма популярност мобилен интернет.

Поддръжка

За момента поддръжката на WebP не е широко разпространена сред модерните браузъри, като изключим Chrome 9, но се говори за скорошна поддръжка и от друг WebKit браузър (Safari), с възможност за прозрачност и алфа канали. Също има и плъгин (Weppy) за браузърите под Mac OS X, с който WebP става достъпен за Mac юзърите за момента.

На този адрес може да видите галерия със съпоставени едно до друго jpg и webp изображения http://code.google.com/speed/webp/gallery.html. Единствено с Chrome моье да се видят под Win за момента – естествено ако сте с Internet Explorer няма шанс да видите новия формат скоро, а и не знам какво чакате, а не смените IE с някой модерен браузър – уверявам ви необходимо е и ще ви е от полза!

Как да конвертираме .png в .webp

За да конвертирате например .png в .webp са нужни две неща – конвертор и един ред код. Конверторът може да свалите от тук, а тук може да се запознаете със синтаксиса.

Дали има и по-лесен начин за създаване или конвертиране на изображение в .webp? Разбира се има плъгин за Photoshop :), който може да свалите от тук.

Какъв е механизмът?

WebP използва механизъм за компресия базиран на блоково предвиждане. Всеки блок се предвижда от три блока над него и един от ляво, като предвидените стойности се съпоставят с актуалните и се кодира само разликата помежду им. Тази разлика се компресира в 4×4 пиксела субблокове с алгоритми с фиксирана точка, за да се избегнат грешки при закръгляне. WebP използва и променливи блокови размери. Блоковото декодиране се осъществява от ляво на дясно и от горе на долу.

[прочете ли Войната на форматите?]

Смятам, че форматът има шанс, тъй като е базиран на Open Source технологии, които залагат стабилна основа за развитието му. От октомври, когато първо webp беше анонсиран, до сега вече виждаме поддръжка от Chrome 9, както и нещо много съществено – Photoshop плъгин. Сигурен съм, че не сме далече от момента, в който webp ще се поддържа и от Safari, Opera и Firefox и може би тогава ще започнем да усещаме как форматът бавно започва да отнема от господството на jpeg.

Коментари през Facebook

1 Comment
  • Емил
    August 11, 2011

    Интересен факт е че JPEG компресията за изображения предназначени за уеб може много повече. Всъщност реалната загуба на качество при компресия над 70 – 80 % се вижда (и то доста ясно) само под лупа. При по – малка компресия разликите са незабележими, дори при големи увеличения. Ще поживеем и ще видим, но повече формати не означаво непременно по – добре.

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *