WebM – характеристика и перспективи

В началото на октомври Google подгряха Войната на форматите с нов формат за изображения – WebP. Съвсем логично няколко месеца по-късно идва и новината за нов и иновативен видео формат, който ще се бори с H.264 кодека. Приликите между новия медиен формат WebM и WebP не се изчерпват само със сходните имена. WebM също като WebP компресира с VP8, а за аудио компресия използва Vorbis.

Предимства на VP8 и в частност WebM?

webmVP8 е технология, която прилага високоефективна компресия на видео и звук. Ако се наложи сред конкурентите, WebM значително би намалил времето за трансфер на видео, както и би увеличил скоростта на зареждане (същата цел стои и зад WebP). Google залагат на този формат, тъй като първо е доста п0-ефективен от H.264 и второ – вече притежават компанията, която го разработва (On2 Technologies). Лекотата на зареждане, open-source технологията и ефективността стоят и зад решението на Google да предпочитат Vorbis за аудио компресия пред останалите опции, въпреки че не претежават компанията, която го разработва (Xiph Foundation).

[офтопик: Какво знаете за алгоритъма на Unsharp Mask?]
Поддръжка

За момента WebM има баузърна поддръжка от Chrome 6, FF4 beta1 и Opera 10.6. Google планират да стартират поддръжката му в и следващият ъпдейт на Android 2.3.3. Вероятно за в бъдеще Chromium и Android постепенно ще започнат да се препокриват в поддръжката си, което би било добре подготвена почва за сливането им някъде в обозримо бъдеще.

Поддръжката на формата в Gingerbread и решението на Google да прекъсне възможността за синхронизация между контактите ми в gmail и тези от Facebook акаунта ми са още две причини да не чакам официален ъпдейт, а да се върна отново на Gingerbread, и да се надявам да се появи официално и за Desire.

ъпдейт1: YouTube преминава към WebM

Коментари през Facebook

Коментирай първи.

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *