Vignette ефект с InDesign

Защо да се създава Vignette ефект в InDesign, когато може да се създаде във Photoshop и изображението от там да се импортне в InDesign?! Това действие е най-логичното, но защо да не потърсим и начин да създадем такъв ефект само с InDesign. Вариантът в който имаме избор е винаги предпочитаният.

Как се постига VIgnette ефект с InDesign?!

Създайте си box, след което вкарайте изображение в него (ctrl+D), след това селектирайте box-а и отидете на Object > Effects > Inner Glow. Това е blending-а, който имитира vignette ефект. Експериментирайте с различни стойности в зависимост от силата на желания ефект.

vignette ефект с InDesign

Предимството тук, за разлика от Photoshop, е че този vignette е гъвкав. Както и да трансформирате box-а, ефектът се преизчислява, докато ако изображението беше вкарано от Photoshop ефектът по няма как да се контролира толкова динамично спрямо промените в лейаута. До сега ставаше дума само за изображения, но този ефект може да се прилага и на box-ове с всякакво съдържание и цел – плътен цвят, градиенти, подложки на текст, фонове, рамки и каквото се сетите друго. Изобщо Objects > Effects е добавка, която си заслужава отделеното внимание.

vignette ефект с InDesign

снимка:  Nico

Коментари през Facebook

Коментирай първи.

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *