Vibrance – следващото ниво при насищане на цветове

Първият път, когато цъкнах слайдера на Vibrance в Camera Raw ми мина през акъла “добре де, това защо не е и във Photoshop” и се надявах, че в следващата версия ще го открия и ето го и него :). Vibrance, спокойно може да се нарече и Smart Saturation – името говори достатъчно за функциите му. Под негово въздействие цветовете стават по живи, по вибрантни – такава дума май няма.

Идеята е следната – Hue/Saturation прави всички цветове от селектираното пространство да стават по-наситени, да се вдига стойността на saturation-а. Не случайно казах всички. Vibrance прави почти същото – работи със saturation стойността, но не на всички цветове от селекцията, а избирателно, като се съобразява с тяхната наситеност. С други думи избирателно прави изображението по-цветно/безцветно в зависимост от стойностите. Различава се от Hue/Saturation по това, че там където има достатъчно наситени цветове не ги закача, а там където цветовете не са достатъчно наситени ги прави по “цветни” или обратно.

Ако в една снимка имате цветове, който са много наситени и такива, който са много бледи с Vibrance ще направите бледите наситени, докато наситените няма да станат по-наситени. Общо взето това е Saturation инструмента, който винаги съм искал!

Коментари през Facebook

3 Comments
 • renegade
  December 22, 2008

  Добре де selective color е много по удачен инстромент. чрез него можеш да оправляваш всеки един цвят по отделно в даден кадар. Hue/Saturation някак си е много обща опция не е толкова прецизна като selective color.

 • ph1x
  December 22, 2008

  Абсолютно съм съгласен с теб. Не бих ги сравнявал двата инстумента, но в краина сметка, колкото повече възможности за манипулация на цвета, толкова повече възможности за комбинации по между им и постигане на по прецизни резултати. Според мен това което прави Vibrance не може да се сравни с това което прави Selective color. Поне аз ги ползвам за постигане на съвсем различни резултати.

 • renegade
  December 23, 2008

  Разбира се, никога не е излишна една опция в повече а и всеки си има предпочитания с какво да работи. 🙂 Весели празници от мен

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *