Upgrade на HTC Desire до 2.3.3

Така се получи, че този уикенд вместо да се печем на Градина примерно и да си цъкаме бири реших да посвърша малко работа и да се позанимавам с телефона си. Занимавката със смартфона ми отне повече часове отколкото предполагах (около 10), които прекарах в проби на различни варианти да сложа нов ROM, който да е едновременно новичък, стабилен с възможно най-малко бъгове, визуално да е барнат и най-важното да имам достатъчно място във вътрешната памет (internal memory), за да си сложа каквото ми е кеф и да спра да виждам иконата и надписа за “insufficient internal memory” постоянно.

Естествено най-лесния вариант е да се дадат едни няколкостотин лева за нов смартфон с повечко internal memory, но защо да го правя като HTC Desire е много мощно парче хардуер, просто му трябва и подходящият софтуер, за да използвате максимално мощностrа му.

Този пост е описание на това как ъпгрейднах HTC Desire до версия 2.3.3 aka Gingerbread. За други устройства различни от Desire (включително Desire HD и Desire Z) просто няма да проработи. Въпреки, че пробите ми отнеха около 10 часа процеса, като цяло е доста бърз и ако знаете точно какво правите и всичко мине гладко отнема минути. Целта на този пост е да напиша точно и ясно за какво да внимавате и кое след кое следва, за да не си изгубите часове (като мен), а да го направите бързо и без много нерви (има тема абсолютно посветена на това за което пиша в xda-developers с обем 750+ страници). Има много начини да се направи подобен софтуерен ъпдейт, но това според мен е най-лесния и бърз начин, а и вече съм го изтествал и работи.

Идеята на този ROM е да използва предварително създаден 1GB ext3 partition на SD картата като вътрешна памет. Аз го създадох със софтуер по Windows (тъй като нямах Linux под ръка) и мисля, че смартфона ми изобщо не го вижда нито пък използва, но въпреки това вътрешната памет ми е предостатъчна дори и след като инсталирах обемните неща (sense, skype, google earth, google+, google maps с ъпдейтите, facebook, adobe flash player 10.3, sygic…). Тези дни ако ми остане време ще форматирам ext3 под Linux и ще инстална всичко отново – ще ъпдейтна поста с инфо дали ext3 partition-а на SD картата се разпознава.

ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ КАКВОТО И ДА БИЛО СИ СЪЗДАЙТЕ BACKUP КАКТО НА ИНФОРМАЦИЯТА ОТ ВЪТРЕШНАТА ПАМЕТ, ТАКА И НА ИНФОРМАЦИЯТА ОТ КАРТАТА – контакти, sms/mms, списък с програмите които ползвате, bookmarks, снимки, пароли… и всичко което се сещате че ви трябва.
ПОМНЕТЕ, ЧЕ ТОВА НЕ Е СОФТУЕР ТЕСТВАН И ПРОДАВАН ОТ ПРОИЗВОДИТЕЛЯ И ВИНАГИ ИМА ВЪЗМОЖНОСТ УСТРОЙСТВОТО ДА ВИ СЕ ПРЕЦАКА НЕОБРАТИМО.
РИСКЪТ ЗА ТОВА Е ИЗЦЯЛО ВАШ.
НЕ ПОЕМАМ ОТГОВОРНОСТ ЗА ПОДОБНИ ПОСЛЕДСТВИЯ.

Устройството на което тествах всичко

HTC Desire
BRAVO PVT1 SHIP S-On
HBOOT-0.93.0001
MicroP-0.31d
Touch Panel-Synt0101
Radio-5.11.05.27
16GB MicroSDHC 10

тествано с връзване към win7 x64

Необходим софтуер

Android USB Driver за съответната версия на операционна система на компютъра ви
Unrevoked – сваляне от тук (за root access)
InsertCoin_GB_Sense2.1_A2SD+_1.0.8 – сваляне от тук
(MD5: 5e7d9e13dd30e1c253c5ab0642be8625)
(custom ROM + HTC Sense 2.1 Hybrid + A2SD)

Как и с какво да го root-нете?

Тръгвам от default-а – имате HTC Desire и не сте барали нищо по него освен, че сте инсталирали разни програмки. За да започнете на чисто ви препоръчвам да си направите Factory Data Reset ( Settings > SD & phone storage > Factory Data Reset ).

След това първото нещо е да го root-нете, за да добиете SuperUser права и да може да продължите нататък с инсталациите. За root-ването използвах Unrevoked ( сваляне от тук ). Като чукнете за сваляне ще свалите този файл reflash_package. По default освен, че ще ви root-не устройството, този инструмент инсталира и Clockwork recovery. Преди да стартирате с руутването трябва да направите няколко неща, за да може Unrevoked да си свърши работата .

1. Деинсталирайте HTC Sync ако го имате инсталиран на компютъра към който връзвате устройството.
2. Инсталирайте Android USB Drivers – след като намерите драйверите за съответната OS към която връзвате устройството. Ако сте под win може да проверите дали инсталацията на драйверите е завършила успешно като отворите Device Manager-а ( Start Menu / Control Panel / Device Manager ) и ако инсталацията е минала успешно най-горе ще видите Android USB Devices.
htc desire update
3. Включете USB Debugging на телефона ( Settings > Applications > Development > Enable USB Debugging )

След като сте изпълнили тези три стъпки стартирайте reflash_package, който свалихте – ще видите стартовия екран на Unrevoked3. Свържете смартфона с USB кабел в Disk Drive Mode. Unrevoked автоматично ще засече устройството и ще започне да изпълнява команди, като в долната част на прозореца на Unrevoked се изписват операциите, които се изпъляват. Докато трае този процес телефона ще се рестартира няколко пъти. Не го изключвайте от компютъра, докато в долната част на Unrevoked прозореца на изпише Done! След като изпише Done вие вече имате root-нат телефон с инсталиран Clockwork Recovery. Unrevoked tool-а вече не ви трябва.

Тук е момента да си направите един backup на wipe-ната и rооt-ната система за всеки случай.

С Unrevoked може да инсталирате и друго Recovery (amon ra например), но не ви го препоръчвам за този ROM тъй като amоn ra не е съместим с тази версия на InsertCoin. Иначе инсталацията на custom recovery става като стартирате reflash_package (unrevoked), избирате от File > Custom Recovery, след което избирате Recovery-то, което предварително сте свалили на харда си и след като го изберете чак тогава връзвате телефона към компютъра.

Инсталация на ROM-а

Свалете файла InsertCoin_GB_Sense2.1_A2SD+_1.0.8 – ( сваляне от тук ). Файла е архивиран. Не го разархивирайте. Качете го на SD картата както си е архивиран. Изключете телефона. Включете го като задържите volume- ( бутона за намаляне на звука от ляво на телефона) и докато го държите натиснете бутона за стартиране на телефона в горната част на устройството. Ще видите няколко възможности – fastboot, recovery… (за навигация използвайте бутоните volume + и – на самия телефон ). Изберете Recovery. Това ще ви отведе в менюто на Clockwork Recovery. От тук ще стартирате архивирания файл, който всъщност ще инсталира ROM-а. Както сте в Clockwork изберете Install zip from SD > Choose zip from SD card и изберете архива с ROM-а.

След като инсталацията свърши ще ви върне в менюто на Clockwork. Изберете reboot system now. Тук вариантите са два – или всичко да тръгне или телефона да заспи задълго на бял екран. Имайте предвид, че първото стартиране може да отнеме до 20 мин така, че бъдете търпеливи. Ако телефона “заспи” за повече от 25 минути най-вероятно нещо не се е получило.

Ако не се е получило и телефона увисне възможностите са няколко

1. Извадете батерията и пак я сложете. Включете го като влезнете отново в Recovery Mode и пробвайте отново да инсталирате същия ROM. Ако пак увисне значи няма да стане с тези ROM+Recovery. Варианта е или да пробвате с други или да си върнете backupa, който сте създали в началото, което става също през Clockwork.

2. Друг вариант е да затриете всичко до момента като си инсталирате стоков ROM. Вариантът със стоковия ROM също става ако в един момент стигнете до ситуация, в която просто не знаете какво повече да направите и как да си върнете обратно в работещо състояние и с настройките с които сте го купили. Стоков ROM може да си свалите от тук. За моя Desire този Stock ROM ме е спасявал няколко пъти – RUU_Bravo_Froyo_HTC_WWE_2.29.405.2_Radio_32.49.00.32U_5.11.05.27_release_151783_signed.exe

Като цяло…

Процесът по root-ване и инсталация на Custom Rom може да мине много гладко, както и не чак толкова гладко + много нерви. Добре е ако не сте правили подобно нещо да се посъветвате с някой, който е наясно, както и винаги да си имате backup! Може да ви звучи дълго и сложно, но всъщност става доста бързо когато имате необходимият софтуер под ръка и знаете точно кое след кое следва.

– AmonRa 2.0 и 2.1 не работят с тази версия на InsertCoin
– Volume бутоните за навигация не работят с Amon Ra. Навигацията става с track pad-а и е доста мъчителна. Custom partitioning няма начин да се направи поради проблемите с навигацията. Въпреки, че на много места пише добри неща за AmonRa, препоръчвам Clockwork след проблемите, които имах последните дни с AmonRa.
– Желателно е ext3 partition-а на SD картата да е създаден под Linux
– След като инсталирах InsertCoin имах проблем с People приложението. Като го отворя не ми зарежда контактите, въпреки че съм ги sync-нал а заспива с надпис Loading…Направих Factory Data Reset и проблема се оправи. Затова по-горе писах преди да се започне с каквото и да било е препоръчително да направите Factory Data Reset
– За целите на тези инсталации не съм използвал никакъв Rom Manager

Благодарности на Вальо и Недялко, които ми help-наха при ъпгрейда (хора направете си по един twitter акаунт, най-малкото за да ви reference-вам лесно 🙂

ъпдейт 1: Този ROM има проблем с по-стари версии на Sygic Mobile Maps. След като изпробвах няколко тази версия заработи Sygic Mobile Maps 10 v8.24.

android gingerbread
android gingerbread
android gingerbread
android gingerbread

Коментари през Facebook

2 Comments
 • Yanko Andreev (@eynk)
  August 22, 2011

  Чудесно си го обяснил. Аз в момента съм с 2.3.5 на моя HD2 и съм невероятно изненадан от батерията, която от ден вече кара почти два при голямо ръчкане, и два спокойно при нормална ежедневна употреба.

  Аз лично харесвам ромове без сенс, въпреки че 3-ката е доста як. Обичам да си намалям LCD плътността и все едно изкуствено си увеличавам резолюцията (от 240 дефолтна плътност сега съм на 167), а сенса не изглежда добре на нея. Обаче всичко останало е ОК, виждат се много повече неща, въпреки че са по-дребни.

  http://cl.ly/9VLN/snap20101127_090135.png

  http://cl.ly/9Uce/snap20101127_134308.png

 • ph1x
  August 25, 2011

  Моя го зареждам минимум един път на ден .. като пътувам е криво, че трябва да му спирам разни неща, за да изръжи по-дълго…
  Със сенса много съм свикнал .. бях сложил oxygen преди време и ми беше доста криво без сенс а и самия oxygen беше малко бъгав .. вече няколко месеца съм с InsertCoin и нямам забележки .. плътността не съм променял … доколкото си спомням искаше s-off за desire
  edit – промяната на плътността и при мен има проблем със сенса .. на 240 го оставям 🙂

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *