Unsharp Mask – същността и заблудата в името?!

Unsharp Mask ( Filter > Sharpen > Unsharp Mask ) е филтър, който съществува (ако не се лъжа) от версия 2 на Photoshop (не CS2, а 2 – 1992 година) и през годините не търпи никаква еволюция. Може би просто си върши перфектно работата и няма нужда да се променя. Дали е перфектно всеки може да реши за себе си и спрямо целите си, но фактът че от Adobe, не са го барнали толкова време означава само едно – справя се добре с това за което е създаден и което по-важно прилага се максимално лесно в сравнение с Smart Sharpen например или някои по завъртяни техники.

Но замисляли ли сте се защо се казва Unsharp Mask, когато това което прави всъщност не е unsharp, а sharp. В такъв случай трябваше да се казва Sharp Mask :). Еми няма! Така са решили така са го кръстили си казва някой. Всъщност си има причина. Причината тук се нарича Threshold. Това е слайдерът от който идва това противоречие в името. А какво прави той?! Ще изясним и това, но нека първо изясним какво правят другите два слайдера Amount и Radius. Това което правят общо казано Amount и Radius е да намират и сравняват luminance стойностите на съседни пиксели във всеки канал поотделно (пиксели с различен цвят в композитния канал) и там където има бели пискели да добавят още бели, а там където има черни да добавят още черни, условно казано. Това което Threshold прави е да “помага” да ограничаваме ( маскираме частично ) действието на Amount и Radius на определени зони от изображението в зависимост от контраста. С други думи колкото е по-висока стойността на Threshold, толкова по-малко Amount и Radius засягат неконтрастните зони от изображението – когато се увеличава, Threshold маскира (скрива sharp-а) в зоните с по-малко контраст.

И така този инструмент освен, че Sharp-ва, се самомаскира в движение :). Оттам идва и това UN в името му. Кажете сега, че сравнително малко използваният Threshold не е една много съществена част от този сериозен инструмент.

Коментари през Facebook

0 Comments

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *