Unsharp Mask =? Gaussian Blur

Ако попадате случайно на този пост и сте любопитни как работи Unsharp Mask ви препоръчвам да намерите някои по-прост, ясен и кратък туториал, защото това, което ще прочетете по надолу може да ви дойде малко в повече и по-скоро ще ви обърка отколкото да ви помогне да разберете какво се случва с този филтър. Но ако Unsharp-вате често и ви е любопитно как всъщност стоят нещата – да започваме :).

Не случайно още от първата статия загатнах за приликата между три филтъра – Sharp, Blur и High Pass. В този пост ще отидем малко по-далеч – следва да се пробвам да докажа, че това е един и същи филтър по своята природа. Всъщност и Gaussian Blur и Unsharp Mask и High Pass използват един и същи алгоритъм – този на Gaussian Blur. Привидно не звучи много убедително, но тепърва ще ви убедя в това до края на седмицата. Аналоговата идея за този метод, на база на който е създаден алгоритъма на Gaussian Blur се ражда 20-те години на миналия век в тъмната стайчка , но едва към края на века се появява Photoshop и я развива в дигитален вариант.

Да се гмурваме! Ще Sharp-на едно изображение с Unsharp Mask 100/10/0 и ще пробвам да постигна абсолютно идентичен ефект, като използвам само Gaussian Blur с Radius 10px (същият какъвто използвам за USM) и Apply Image.

1. Избирам изображение. Правя копие на първия (оригиналният) слой, което кръщавам “Unsharp Mask”. Sharp-вам слоя “Unsharp Mask” със стойности 100/10/0. Този слой “Unsharp Mask” нека стой непрекъснато най-отгоре над всички други, който ще направим в последствие и нека да е invisible. Той ще ни трябва чак накрая за сравнение.

2. Правя още едно копие на оригиналният слой, което кръщавам “1”. На слой “1” прилагам Gaussian Blur със следните стойности. Тук е съществено стойността, която дадох на Radius на Unsharp Мask да е същата като стойността, която ще дам на Radius на Gaussian Blur – стойността на Radius и на двете трябва да са еднакви. В нашия случай Radius-a и на двете е 10px.

3. До тук направих blur-натата основа, от която ще пробвам да създам ефекта на контраст и от там на Unsharp Mask, към който се стремя. Започна ли да става интересно :)?!
Да направим още едно копие на оригиналния слой, който кръщавам “2” и поставям над слой “1”. Сега нека извлечем Gaussian blur-a от слой “1”. Със селектиран слой “2” отидете на Image> Apply Image и от там изберете следните стойности: за Layer: слой “1”, за Blending: Subtract (тъй като извличаме). Вече имам подчертан Sharpness, но в черен цвят. Резултатът не ви ли напомня на High Pass филтъра?! Мдам, както казах и трите използват един и същи алгоритъм, но нека не се отплесвам сега :).

4. Да направим още едно копие на оригиналния слой, да го сложим над всички (под слоя “Unsharp mask”) и да го кръстим “3”. По същия начин отиваме на Image> Apply Image и от там избираме за Layer: слой “2”, за Blending: Add. Този път, вместо да изваждаме, ще добавяме и по този начин получаваме светлите части (Highlights) на Sharpness ефекта. Малко повече инфо за това делене и прилагане на Sharpness на тъмни и светли зони може да намерите тук.

5. До тук все още използваме оригиналната blur-ната снимка и вече имаме светлите части на Sharpness-а, но се нуждаем от тъмните. Нека се пробваме да екстрактнем и тях.
Хайде да направим още едно копие на оригиналния слой и отново да го сложим над всички (под слоя “Unsharp mask”) и този път да го кръстим “4”. Отново Image> Apply Image на слой “4” и от там избераме за Layer: слой “1”, за Blending: Add, тук има важна добавка. Трябва да инвъртнем изображението, като просто отметнем Invert отметката срещу Channel бокса. И като че ли вече имаме тъмните части на Sharpness-a. Отново резултатът наподобява High Pass ефект, но този път с по-различни стойности от по-горния случай.

6. Сега нека копираме не оригиналния слой, а слоя, в който екстрактнахме светлите части на Sharpness-а – слой “3”. Копираме го и го поставяме отново над всички (под слоя “Unsharp mask”). Сега отново Image> Apply Image на слой “5” и от там избираме за Layer: слой “4”, за Blending: Substract и отново трябва да инвъртнем изображението, като селектираме отметката на Invert.

Subtract, Add, Apply Image, Blur, може би малко объркано стана, но това беше доказателството за приликата, по-скоро еднаквостта, между Gaussian Blur и Unsharp Mask. Сега, ако сте имали търпение да изпробвате лично всички тези стъпки, може да сравните резултата (слой “5”) с най-горния слой, който кръстихме “Unsharp Mask” и ако сте следвали едно към едно стъпките няма да намерите никаква разлика между резултата от всичко това което направихме и Unsharp Mask филтъра, който приложихме на “Unsharp Mask” слоя в самото начало на поста.

На този последен screenshot пуснах един gradient от черно към бяло в маската на слоя като визуално доказателство за идентичността, но вие може просто да направите няколко пъти слоя видим и невидим, за да се убедите, че това е така.

Като заключение бих казал, че това което току-що направихме не е техника, с която ви съветвам да работите, тъй като е доста комплексна и объркваща, а е доказателство за еднаквостта на алгоритъма, който стои зад Gaussian Blur и Unsharp Mask и High Pass.

В реалния живот, като решите да Sharp-вате може просто да използвате Unsharp Mask и да си спестите цялата тази лудост :).

PSD файла с всички слоеве, който използвах в този пост – можете да го изтеглите от тук.

Снимка: Shadowdancer

Коментари през Facebook

Коментирай първи.

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *