Smart Sharpen-преди и сега

И така отново заговоряме за неразрушителни техники и ми идва на ум следното – Old School техника за Sharpness, която пак Scott Kelby я беше споделил със света, мисля че беше в една сборна компилация от трикове на Photoshop User Magazine, която NAPP бяха издали на DVD.
Sharpnеss-а (подчертаването на детайли) е неизменна част от професионалната обработка на снимки. С последните версии на Photoshop се появиха доста умни инструменти за Sharpness, но все пак искам да ви споделя въпросната техника, може да ви влезне в употреба някога дори и по съвсем друг повод. Отново става дума за неразрушителни корекции (подобни техники бяха безценни когато нямаше smart filtering и smart objects).

Имате снимка (един слой). Копирайте слоя още два пъти (ctrl + J), така че да станат 3 еднакви слоя, един върху друг. На първият слой, който копирахте му сменете blending mode-a на lighten, а на втория от копираните слоеве му го променете на darken. Сега пуснете по един Unsharp Мask филтър на двата копирани слоя (Filter > Sharpen > Unsharp Mask).

И сега какво се случва?! Слоя който е с blending mode Lighten ограничава sharpness-а само в светлите части, докато този на Darken е само за тъмните. По този начин нивото на контрол върху детайлите на светлите и тъмните части от изображението е много високо и същевременно може да се променя по всяко време, защото всичко е на отделни слоеве. Така също съм избягвал много пъти нежелания halo ефект (бяло сияние), когато искам да Sharp-на снимката само в тъмните части.

Звучи познато, но в друга форма а? 🙂 . Да, това е Smart Sharpen, но така се правеше Smart Sharpness-а преди време, когато не съществуваха нито Smart обектите, нито филтърът Smart Sharpen.

Сега се сещам се и за друга техника – неразрушителен Dodge и Burn, пак от мистър Kelby в същото издание. Но ще драсна за нея утре 🙂

Коментари през Facebook

0 Comments

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *