Smart Crop с Lightroom

Преди повече от месец започнах необятната тема за възможностите на смарт функциите и обектите в продуктите на Adobe. Сега се спирам на Smart Crop в Lightroom – приложение, което може би ще намери място в следващата версия на Creative Suite, но дори и извън него е достатъчно съвместимо с всичко Adobe.

Smart Crop в Lightroom няма. Противоречие?! Всъщност го няма изнесено като бутон или опция, но пък crop команда има и то каква – супер гъвкава и “умна”. Най-лесния начин да се убедите в това е просто да я пробвате – като влезнете в Develop модул (ctrl + alt + 2) на Lightroom, под снимката ще намерите иконката, от която се активира Crop функцията. Казвам активира, защото в Lightroom, Crop е функция с много повече възможности от Crop в Photoshop и с това “активиране” влизате в режим на настройка на Crop-a, за разлика от Photoshop, където след като определите зоната с едно натискане Image > Crop всичко преключва.

След като се активира, върху снимката се появява грид, който за визуално удобство я разделя на 9 равни части. Този грид е всъщност видимата част от снимката, която може да променят както си искате. Ако минете с мишката върху ъглите на грида и ще забележите, че той може да се променя във всички посоки, както непропорционално, така и пропорционално като задържите shift докато го разтягате. Също ще забележите, че гридът може да се върти.
Все неща, който не стават толкова лесно в Photoshop, но има и едно още по голямо предимство. След като харесате ъгъл и видима част (натиснете Enter за да кропнете снимката), зоните който са изчезнали просто са скрити. Те съществуват като информация и могат да се направят отново видими по всяко време след месец, година, когато решите.

Ако искате да върнете цялата част от снимката да бъде видима отворете снимката по същия начин след което натиснете Crop (ограденото в червено фиг.1) и ще видите цялата снимка заедно с грида който я кропва. Така освен, че кропвате изображение с доста високо ниво на прецизност, имате възможност да върнете оригиналната информация по всяко време.

Коментари през Facebook

0 Comments

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *