Smart атака

Smart се превърна в една от най-често срещаните думички из интерфейса на CS. С всяка версия се появява на все повече места и на много от тях е основателно – функциите стават все “по-умни”. Нека вземем InDesign CS4 и новите Smart Dimensions, Smart Spacing, Smart Guides, Smart Text Reflow, Smart cursor, сигурно пропускам и още някои smart.

Smart Dimensions – може да го включите или изключите от Edit > Preferences > Guides & Pasteboard (по default е включено). Smart Dimensions следи размера на обектите и е помощник при създаването на нови обекти. Съжелявам, че не мога да направя screenshot, защото така се вижда най-лесно как се случват нещата, но под windows няма как да стане тъй като когато бутона на мишката е натиснат няма как да го shot-на, просто не става.

Smart cursor – или поне така бих го нарекъл аз въпреки, че го няма с това име по менютата. Докато създавате обект понякога е много удобно да следите размерите му динамично без да си местите погледа и да търсите трансформ полето, за да видите width & height на обекта, който създавате. Когато отметнете Edit > Preferences > Interface > Show transformation Values динамично ще виждате стойностите на това, което създавате точно до мястото където ви е курсора.

Smart Guides – подобно на Illustrator CS3 умните гайдове вече са включени и в InDesign CS4 – View > Grids & Guides > Smart Guides (ctrl+U). Много ме кефи това, че действието и показването на смарт гайдовете се изолира само във видимата зона на екрана. По този начин може да се контролира с кои обекти да се съобразява докато се мести.

Smart (Power) Zoom – Тази функционалност не е зле да я има и в още няколко приложения :). Както сте върху някаква страница задръжте space бутона, същевременно натиснете и задръжте левия бутон на мишката и хоп. За това става дума. Сега може да пуснете space-a и докато държите бутона на мишката може да се разхождате из страниците. В момента в който го пуснете zoom-а се връща на процентите на които е бил в началото.
Пробвайте и друго – докато държите бутона на мишката и се разхождате из страниците може да променяте и първоначалното ниво на zoom чрез третия бутон на мишката (или стрелките надолу и нагоре). Без да пускате бутона на мишката мръднете колелцето на мишката (средния бутон) за да стане още по-яко :). На мен ми се струва много доволна добавка.

Мръднете онова, дръпнете това знам, че щеше да е по-удобно да можеше да се види и съжалявам, че няма как да онагледя всички тези добавки с screenshot-ове, варианта да се онагледят е с видео, а сега е полунощ и няма време за това. За да го видите разцъкайте по-скоро InDesign CS4, за да видите всичко това и още мноооого други глезотийки в дейстие.

Коментари през Facebook

Коментирай първи.

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *