Sharpening ефект с Emboss

Както видяхме дотук има доста какво да се каже за този привидно простичък Sharp филтър. Освен, че има меко казано прилики с Gaussian Blur, Sharpness ефект може да се постигне и с други филтри, които на пръв поглед нямат нищо общо с Sharp и контраст. Повечето филтри, с които може да се отделят по някакъв начин по-контрастните от по-малко контрастните зони от изображението, могат да послужат за постигане на “вид” Sharpness. Не прави изключение и Emboss.

Техниката е следната:

1. Имате един единствен слой с оригиналното изображение.

2. Копирате слоя (ctrl+J) , след което Filter > Stylize > Emboss.

3. Сега сменете blending mode-а на слоя, на който пуснахте Emboss от Normal на Overlay и ще видите ефекта от “Emboss Sharp”.

От лявата страна е ефектът от Emboss Sharpness-а (трите стъпки, които описах по-горе). Emboss Sharpness-а може да се използва за намаляне на цветен шум при sharp-ване, както и за motion sharp (directional blur) – нещо, за което ще спомена накрая. Минусът на такъв тип sharp-ване е този “halo” ефект, който ясно се вижда по очертанието на по-тъмното око на пандата. Този ефект се получава на местата със силен контраст, естествено винаги може да се изтрие с една маска на самия слой, но въпросът е да става кратко и качествено, а не да се губи време за маски, триене и тн. Именно затова не бих препоръчал да се sharp-ва по този начин, но пък тази техника винаги може да се използва в комбинация с други техники и/или ефекти за постигане на арт ефект. По-скоро важното тук, е че от един на вид много различен ефект от unsharp mask, какъвто е Emboss се постига много сходен резултат. Важното е пътят, по който стигнахме до тук! Както Bert Monroy често казва “To me, it is not the destination that is important—it is the journey“.

И в този ред на мисли има и прилика между Emboss и Smart Sharpen – и двете се справят добре с motion sharp, когато изображението е снимано в движение и e blur-нато. Просто казано sharp, който се прави на снимки правени от или на движещи се обекти – като стойността на ъгъла на Motion Blur присъства и в двата панела – Smart Sharpen с Мotion blur както и Emboss. Като имайте на ум, че силата на действие на Height стойността при Emboss e равна на Raduis-а при Smart Sharpen умножен по 2. Препоръчителните стойности за Height са между 3 и 6 px. Зависимостта при ъгъла и Amount-a на двата филтъра е 1:1.

Коментари през Facebook

0 Comments

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *