Shadows/Highlights като Adjustment layer

Да мога да манипулирам Shadows/Highlights като Adjustment layer е нещо, което ми се е искало от появата на този  инструмент във Photoshop CS2. Всъщност това което ще ви покажа технически не е Аdjustment layer, но има всички негови характеристики и реагира по същия начин като всеки Аdjustment layer – може да му добавите маска, може да си разцъквате blending mode-овете, можете да променяте прозрачността (opacity) му. Раздразних ли любопитството ви :)?

Ето как става – създайте слой на който впоследствие ще приложите Shadows/Highlights. След като го създадете, направете слоя Smart Object (Layer > Smart Objects > Convert to Smart Object или Filter > Convert for Smart Filters или десен бутон на слоя и избирате Convert to Smart Object). В това конвертиране се крие ключето.

След като сте го направили смарт обект го селектирайте и се качете в менюто на Image > Adjustments – ще видите двете възможности – Shadows/Highlights и Variations. Това са двата adjustment-а, който не са документирани, че могат да се прилагат като Adjustment layer-и, но с този трик го правят без проблем.

Shadows/Highlights adjsutment layer

Това беше всичко от първата Photoshop Tips седмица в Pixelmind weBlog и както казва човекът от който научих този трик (Scott Kelby) “Who dies with the most tips – wins!” … като за финал едно бонус клипче от Deke Mclelland – 101 Photoshop Tips in 5 Minutes on Adobe TV

Коментари през Facebook

0 Comments

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *