Странностите на Sharpness – Convolution Kernels метод

Думичката шарпване (ах тази българска думичка) понякога може да се замени с гранулиране или както един колега казва озъбване на снимката :). Просто такъв е резултатът от някои sharp филтри.
Convolution Kernels е един доста примитивен метод за Sharp, който позволява умножаване нивото на luminance стойностите на пикселите и извършване на основни математически операции с тях, ефектът от които в много случаи може да е аналогичен на sharp, но визуално е доста по-различен и изкривен. Резултатът от изчисленията се изразява в създаването на ефект с база n на брой ядра (Kernels). С други думи работи като определя стойността на централен пиксел (ядро) и му добавя стойността на всички съседни пиксели. Стойността, която се прилага на всеки пиксел се определя от централния пиксел или Convolution Kernel.

А как точно го прави Photoshop?! Прави го чрез Custom филтъра (Filters > Other > Cutsom). Ето нагледно за какво става дума

По средата на горния screenshot е ядрото (5) към което са прибавени съседните стойности. За да има видим sharp ефект (макар и изкривен) сборът от съседните пиксели на ядрото трябва да е с 1 по-малко самото ядро.

Същият ефект се вижда и на този shot, но доста по-засилен заради по-високите стойности на ядрото и съседните пискели в диалоговия прозорец на Custom.

Освен при Custom (Filters > Other > Cutsom), Photoshop използва същия метод и в един друг филтър – Smart Sharpen. Няма да го откриете написано никъде по диалоговия прозорец на Smart Sharpen в случай, че се чудите защо не сте го забелязали. Няма да го намерите защото е под друго име – забелязали ли сте More Accurate отметката в същият диалогов прозорец?!. Именно More Accurate използва Convolution Kernels, за да удвои ефекта от настройките, които сме задали в Smart Sharpen, като участва като отделен филтър във Smart Sharpen филтъра.

снимка: roxandabear

Тази седмица нямаше да се получи толкова наситена с информация без ресурсите на четирима уникални типа – Deke McClelland, Scott Kelby, Bert Monroy и Russell Brown.

Коментари през Facebook

Коментирай първи.

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *