Кой точно е слоят /част 2/

След вчерашния трик за лесно намиране на слой сред много други в Illustrator, да хвърлим един поглед и на подобен трик в Photoshop. Ситуацията няма как да е същата, защото в Photoshop, няма как да селектираме обект директно на работното поле. Селектирането на обект е присъщо за векторния софтуер (InDesign, Illustrator), но ситуацията е сходна – имаме много слоеве в Photoshop (трицифрена бройка примерно) и много от тях се препокриват.

Въпросът – как може по-набързо да достъпим един от многото слоеве които са един върху друг в Photoshop?!

Отговорът – За целта е много важно, когато създавате слоеве да си ги именувате интуитивно, а не да им оставяте default-ните имена layer1, layer2 и тн. Сега ще се убедите, че това правилно именуване ще ви спести много време при работа с файлове с много слоеве. И нека тестваме – изберете Move Tool (V)отидете върху зона от самия файл, където информация от 10 слоя се преплита и цъкнете десен бутон. Ако сте направили всичко както трябва ще ви се отвори меню с изписани всички слоеве, информация от които се намира под мястото върху което цъкнахте. От това меню си избирате слоя, който ви трябва и автоматично Photoshop го селектира за вас. Ето за този момент е много важно да си именувате слоевете подсещащо за вас, защото layer5, layer87, layer 104 и още 8 такива като ви паднат от менюто на десния бутон, трудно ще се ориентирате кой кой е.

Немога да сдържа да не вмъкна и тази грешка в Photoshop.

Коментари през Facebook

4 Comments
 • rovas
  May 6, 2008

  Здрасти Юлияне, ще си позволя да вмъкна само, че във фотошоп не знам от коя версия насам, инструметът Move Tool (V) има опция в toolbar-а “Auto Select Layer”. Която мисля, че може също доста да помогне в такива случаи.
  Инак поздравления за блога, интересен ми е и ще го следя.
  Поздрави
  Росен

 • ph1x
  May 6, 2008

  И аз незнам от коя точно версия е хм.
  Не си падам по auto командите по принцип. И тази както останали върши донякъде работа, но не нацяло. Ако имаш 10 слоя един върху друг, auto-то ще селектира най-горния, а си представи, че най-горния слой е 200mb смарт обект и го мръднеш в бързината. Ако си с недостатъчно ram, а и нямаш много scratch disc, Photoshop може и да не издържи. Просто сега ми идва такъв пример.
  Иначе вметването ти е много уместно, но когато слоевете са повече трябва да знаеш кой слой ти е най-отгоре, което аз лично не следя, затова и auto не ми помага особено.
  поздрави и на теб 🙂

 • rovas
  May 6, 2008

  ааа абсолютно си прав, те като станат много слоевете, спасението е в добра организация и групиране. а тая аутоселект опция съм я запомнил, щото веднъж я бях включил без да искам и много ме изнерви докато намеря как да я изключа. а е на видно място мамка му 🙂

 • theivo
  May 7, 2008

  Може да съм малко оффтопик… това за аутоселекта във фотошопа наистина ми е много полезно – за около 5 минути работа със слоеве. После се усещам, че съм забравил за ауто-то и съм разместил няколко по-важни слоя фатално.

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *