Как да увеличим размера на Pasteboard-а в InDesign

Един много интересен въпрос с още по-интересен и лесен отговор. Видях го преди ден в блога на David Blatner и Anne-Marie “HerGeekness” ConcepcionInDesignSecrets.com. Между другото ви препоръчвам техния podcast, има какво да се чуе.

Та въпросът беше “Как да увеличим размера на Pasteboard-а в InDesign“. Питате как и кога такова увеличаване изобщо може да има някакъв смисъл?! Важна е идеята и още по-притеглящо е решението на подобен въпрос. А смисъл може да има ако сте по-разхвърляни и обичате да изпробвате повече дизайн елементи преди да кажете ДА за крайна версия. И естествено мястото, където се изсипват всички елементи е pasteboard-ът. За разлика от Illustrator, pasteboard-ът на InDesign е малко по-ограничен и ето един гъвкав и ефективен начин да си го увеличите.

Функция за увеличаване на pasteboard-а няма по менютата, нито в глобалните настройки, нито чрез някакъв скрит shortcut. Това става чрез един простичък трик. Отидете на File > Document Setup (alt+ctrl+P), увеличете размера на документа width + height x 2 например, с което ще се увеличи автоматично и pasteboard-а. След това сложете на двата края /отляво и дясно/ на pasteboard-а по един обект, какъвто ще да е. След което намалите размера на документа по същия начин, по който го увеличихте width + height /2.

layer comps photoshop

И така, вижда се, че документът си получава отново размерите, които имаше в началото, но pasteboard-ът си остава два пъти по-голям благодарение на обектчетата, които поставихме в най-ляво и дясно, които обекти между другото вече може да изтриете :). Те вече си свършиха работата!

Коментари през Facebook

Коментирай първи.

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *