Вмъкване на Raw файл в InDesign

Какво е Raw файл и дали, защо, как и кога да се използва е въпрос на гледна точка, личен избор и възможност. Ако искате да се запознаете по-подробно с RAW темата, може да погледнете тук, тук и тук.

Неминуемо работата с raw информация е много по-лека, тъй като параметъра на неразрушителни корекции на изображението е много по-широк в сравнение с 8-битов jpg файл например. Но какво се случва ако искаме да използваме raw файл директно в лейаута? Как да го вмъкнем в InDesign?

Зе целта ще използвам Camera Raw. След като отворя raw файла с Camera Raw в долния десен ъгъл виждам Open Image, което отваря изображението в Photoshop. Ако задържа обаче shift, Open Image бутон се променя на Open Object. Ако продължим с Open Object това ще ни отвори изображението в Photoshop, като единствения слой в документа ще е Smart Object, който съдържа raw файла. Остава да чукнете два пъти върху въпросния smart object слой, за да стартирате автоматично Camera Raw заедно с изображението. Това е начинът лесно да вмъкнете raw файл в psd документ.
(знаете ли, че силата на Camera Raw може да се прилага не само на RAW файлове, но и на TIF и JPG)

raw file in inDesign

А как да го вмъкнем в InDesign?
До тук имаме един PSD файл, съдържащ един единствен слой, който е Smart Object, и в който има непокътнат RAW файл, готов да се едитва по всяко време. Съвместимостта на InDesign с Photoshop документи (PSD) е повече от добра, следователно остава да чукнете ctrl+D и да импортнете psd-to, респективно raw файла в лейаута.

Като place-вате файла в InDesign може да получите следния warning. Спокойно може да го игнорирате и да продължите.

raw file in inDesign

За любопитните – Maximize Compatibility е функция в настройките на Photoshop (Edit > Preferences > File Handling > Maximize PSD and PSB File Compatibility) – когато е включена тази функция увеличава с до 40% обема на файла, като запазва в по разбираем вид част от информацията, като я прави съвместима с по-стари версии. Ето една ситуация – ако отворите файл, който съдържа layer стилове с по-стара версия, която не ги поддържа например Photoshop 2.5 (1992 година – layer styles се появяват за първи път в Photoshop 5 ако не се лъжа) и ако сте запазили файла с Maximize Compatibility, това което ще получите, като резултат от комбинирането на стиловете ще е по-близко като визия до оригинала, благодарение на тази функция. По отношение на Photoshop смятам, че тази функция е абсолютно излишна, но в някои по специфични случаи InDesign си я търси. Може би затова и още не са я разкарали от настройките на Phs.

Коментари през Facebook

0 Comments

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *