Седмица на Unsharp Mask, Gaussian Blur и High Pass в детайли

Има филтри, функции и техники, които не отнемат много време за обяснение, а има и такива, които на пръв поглед са елементарни, но за същите могат да се изпишат книги. Исках да драсна един два поста за Sharp филтъра и начините и триковете около този алгоритъм, но тъй като това е от тези функции, за които може да се говори доста ще направя друго. И така – следва седмица, която ще изпълня с инфо за Sharp, Blur и High Pass – да я нарека седмица на Sharp техниките. Ако смятате, че между тези 3 функции няма нищо общо изчакайте да видите какво следва :). Седмицата на InDesign имаше много силен интерес и покрай нея няколко човека се свързаха с мен за мнения, съвети и тн, надявам се тази седмица да е също толкова силна.

И така седмицата на Sharp техниките започва! Искам да започна с една тема, за която в много форуми и постове съм чел съвети в коментарите. Съветите в голямата си част са правилни, но искам да направя една корекция и да изясня нещо. Става дума за следното: може би и вие сте чели на разни места, че е добре когато се Sharp-ва изображение да се прави, като обърнете снимката в LAB ( Image > Mode > Lab Color ) и приложите Sharp филтъра само на Lightness канала. А пишеше ли там където сте го чели защо е добре или пък дали има алтернативни или по-кратки начини да се направи това? Ако не е имало сега ще научите отговорите на тези въпроси.

Защо се прави смяната на цветовото пространство от RGB (например) в LAB?! LAB е най-силното цветово пространство, защото дели цветовете по начин, по който позволява да се приложат неразрушително много екстремни корекции. Ядрото на Photoshop също “мисли” в LAB, което никак не е случайно. LAB отделя същината на снимка, а именно нейните Luminance стойности в отделен канал, като го изолира от цветове, които остават в A и B канал. По този начин може да приложим Sharp само на Lightness (Luminance), без дори да докоснем цветовете и така да избегнем “погрешното” разместване на пиксели в каналите, което се получава в RGB и CMYK и води до цветния шум в снимките. След което пак обръщаме цветовото пространство в RGB и продължаваме с корекциите. Значи когато се Sharp-не Lightness (Luminance) на снимката всичко е ок, но защо да не си спестим тези движения напред-назад из цветовите пространства?! Има ли по лесен начин?!

Естествено, че има начин да направим същото без дори да минаваме в LAB, и то много по-бързо. Ключето е в думата Luminance и дали има начин да приложим действие само върху Luminance-а на изображението, докато сме в RGB. Естествено че има! Както сме в RGB, Sharp-ваме снимката, след което отиваме на Edit > Fade и от там избираме Luminosity. По този начин Sharp-а се прилага само на Luminosity (Luminance/Lightness), което е абсолютно едно и също с това да минавате в LAB и обратно в RGB. Това е!

Тази седмица нямаше да се получи толкова наситена с информация без ресурсите на четирима уникални типа – Deke McClelland, Scott Kelby, Bert Monroy и Russell Brown.

Коментари през Facebook

0 Comments

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *