На финала на sharp седмицата…

И така както видяхме прз цялата седмица да се sharp-ва снимка може да бъде и много просто, но и много комплициран процес, в зависимост от целите на sharp-ването. Дали го правим за принт или за уеб, дали може да си позволим малко повече артифакти и цветен шум или държим да няма никакво цветово разрушение по канали, дали изображението е с висока резолюция или не, дали искаме частично да запазим по-ниско контрастните части от снимката непокътнати, това са част от въпросите, които трябва да си зададем преди да започнем да sharp-ваме, ако искаме sharp-а да работи за нас.

През изминалата седмица се спряхме в детайли на техники свързани с Unsharp Mask, както и с други филтри, водещи до подобен ефект, но това съвсем не всичко, което може да се каже по темата. Това беше една част, която реших, че е по-съществена и я разделих по дни, но пък не споменах и дума за филтри като Sharpen, Sharpen Edges, Sharpen more, Median, Reduce noise, нито пък за техники отвъд Photoshop свързани с Camera Raw и Lightroom. Няма как да се смести всичко по темата само в една седмица, но затова пък ще допълвам инфо по темата занапред вплетено с останалата тематика на блога :).

След всичко това бих казал – sharpness-а има много превъплъщения, и мисля се убедихте, че Photoshop е една необятна програма дори и когато става въпрос за нещо на пръв поглед толкова просто като леко увеличаване на контраста на изображението (Sharp).

Коментари през Facebook

Коментирай първи.

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *