Preflight and beyond

Какво е preflight?

Терминът Preflight идва от навика на пилотите на самолети да си създават дълъг списък с отметки, които трябва да се изпълнят преди да вдигнат самолета 🙂 – Pre (преди), Flight (полет).

Един от неприятните моменти за всеки графичен дизайнер е моментът, в които работата по конкретен проект е завършена, файловете са изпратени към печатницата и точно проектът е почти на финала да се получи обаждане от печатницата от сорта “има проблем с резолюцията или формата на файловете, които ни изпратихте” или “spot цветовете са повече от допустимото” или “има непропорционално оразмерени изображения в лейаута” или “има снимки със сгрешен профил” или “минималният stroke size не е изпълнен”…..грешки и пропуски се случват особено, когато крайният срок е “за вчера”, но когато се отстраняват навреме се пестят доста нерви, време и средства.

Преди няколко седмици правих реклама за печат в българското издание на Playboy (формат A4) – изискванията на печатницата бяха буквално 1 страница A4 формат. След като клиентът ми ги връчи и ги изчетох си казах “Защо просто не дадоха един preflight с тези изисквания, за да ни е по-лесно на всички”.

И в крайна сметка какво е preflight?!

В Preflight профила се описват техническите изисквания, на които документът трябва да отговаря, за да се избегне проблем при печата (проблем с шрифтове, резолюция и тн…). Preflight профилът се създава, за да провери всичко, което колегите от печатницата са преценили, че се нуждае от проверка в един pdf и съответно или да покаже проблемните моменти в файла (грешките в документа) или да потвърди, че всичко е ОК. С тази проверка може да се уверите, че няма да получите от онези обаждания, че нещо не е наред, стига всичко да е описано както трябва в Preflight профила.

Preflight алгоритъма е пренаписан за InDesign CS4 (също като links панела) и промените са явни. В CS4 preflight функцията вече не се намира в File менюто. Може да достъпите preflight панела през Windows > Output > Preflight (alt + shift + ctrl + F).

create preflight profile

В CS4 си имаме и Live Preflight – визуална индикация за проверка в реално време намираща се в долния ляв ъгъл на документа.

errors preflight profile

Как да създадем Preflight профил с InDesign CS5?

Отворете Windows > Output > Preflight (alt + shift + ctrl + F), чукнете на триъгълника в горния десен ъгъл на панела, за да достъпите менюто към панела и оттам Define Profiles.

define preflight profile

След което ще видите следния диалогов прозорец.

define preflight profile

Тук е мястото, където се дифинират изискванията, срещу които впоследствие при проверката ще бъде съпоставян документът. За да дефинирате нов профил цъкнете плюсчето в долния ляв ъгъл, дайте интуитивно име на новия профил, отметнете настройките от дясно и go go go.

Как да изпратим Preflight профила?

Понякога се налага preflight профилът да се изпрати на всички дизайнери от екипа, в други случаи се налага да го “прилепим” към документа (да се embed-не) – какво правим тогава? За да експортнем preflight профилът отиваме долу в ляво на диаловия прозорец и оттам Export Profile. Ще се запази файл с разширение *.idpp (InDesign Preflight Profile).

export preflight profile

Ако имате външен idpp файл, за да проверите документ трябва да го load-нете, което става през Load Profile…

Сещате се какво прави Embed Profile – вмъква профила в документа. Така не се налага при нужда той да се изпраща отделно.

Ако искате да проверите само отделни страници от документа може да го направите като ги въведете в долния десен ъгъл на Preflight панела.

page preflight profile

След като сме дефинирали профила и критериите в него, дали сме му интуитивно име, остава да кажем на документа, че искаме да го проверим. Пак в Preflight панела от горния десен ъгъл избираме правилния профил, долу от дясната страна избираме страниците, горе вляво слагаме отметка на ON, за да активираме проверката, и след секунда ще видим крайния резултат. Той ще изглежда нещо такова като следващата картинка. За да видите повече подробности за генерираната грешка чуквате на нея и отдолу се изписва в детайли какъв е проблема и евентуални варианти за неговото отстраняване.

check preflight profile

Най-вдясно на всяка изписана грешка се генерира линк (цифра), който води към грешката в документа – стойността на цифрата е всъщност страницата на която се намира грешката.

От версия 6 насам Acrobat Professional също притежава Preflight алгоритъм. В настоящата си версия 9 той е много по-мощен от аналога си в InDesign.

Коментари през Facebook

0 Comments

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *