PDF на fullscreen – по подразбиране и не само

Понякога ефектът от презентация, flash анимация или просто от slideshow на снимките си от последния уикенд е много по-въздействащ, когато се гледа на fullscreen. Fullscreen mode концентрира вниманието изцяло и затова ефектът е по-голям. Ще ви запозная с два варианта. Първият е когато правим pdf, как да го направим да се отваря по default на fullscreen. Вторият е как да пуснем на fullscreen pdf, който не е направен да се стартира автоматино на fullscreen, каквито са 99% от pdf-ите в мрежата.

Защо пък да не започнем в обратен ред с втория вариант. Имаме pdf документ и ни е по-готино да си го пуснем на целия екран. Естествено сме го отворили с adobe-ски плеър (Adobe Acrobat Reader) например. Какво по-лесно от това – в reader-а отидете на View > Full Screen Mode (ctrl+L).

Сега да видим как може да си направим pdf по подразбиране да се отваря на цял екран. За целта ни трябва pdf документ и Acrobat Proffesional. Без значение с какъв софтуер сте създали pdf документа (аз препоръвам InDesign) го отворете с Acrobat Pro. Оттам File > Properties (ctrl+D) и оттам изберете панела Initial View. Една от отметките по-надолу в този панел е Open in Full Screen Mode. Слагате отметка там, запазвате документа Files > Save и оттук нататък при отваряне на този документ, той автоматично ще се отваря в Full Screen.

По подразбиране в Full Screen Mode всички менюта и барове са скрити. Без да излизате от fullscreen можете да се улесните със следните F-ове:

 • Show/Hide Thumbnails – F4
 • Show/Hide Bookmarks – F5
 • Show/Hide Toolbar – F8
 • Show/Hide Menubar – F9

Допълнителни настройки около Fullscreen Mode на Reader-а може да направите от Edit > Preferences > Full Screen. Аз съм си ок с default-ните настройки и хм май забравих нещо – да от Full Screen Mode се излиза с Escape бутона :).

Коментари през Facebook

3 Comments
 • tech_noir
  April 22, 2008

  Абе това със стартирането на цял екран е малко нож с две остриета.
  Доводите против са че
  1. потребителите са с различна резолюция. Колкото и да е мащабируем сам по себе си, растерите се смачкват а списание или каталог с 200+ страници, много прозрачности и сенки насича и бави при скролване.
  2. Повечето хора асоциират PDF-а с разпечатване и традиционно са с формат принтерски лист, да няма проблем да е с пропорции на екран (които пак са различни в днешно време), ама докато хората свикнат с идеята…
  3. Наистина е влудяващо както си брауз-ваш докато правиш нещо друго (често по-важно) изведнъж да ти изскочи бавен прозорец и да ти закрие всичко останало.

  Преди време и сайтовете беше модерно така за full user experience да са на fulscreen, ама бързо се оказа че в такива случаи голяма част от хората просто ги подминават или не се връщат повече.

 • ph1x
  April 22, 2008

  За сайтове наистина не е добра идея – много е дразнещо да ти скрие изведнъж и/или бутона close да е забутан някъде или да го няма. Но тук става дума не за уеб сайт, а за Portable Document, който ти умишлено стартираш и си избираш начина по който да го изгледаш – и в този смисъл мисля, че една презентация изглежда много по-добре и внушително когато е на fullscreen. Не само го мисля, но съм се убедил от опит в това. Клиентите ми винаги са го предпочитали и мисля, че се сещам защо. Просто юзъра е по концентриран върху продукта /ако е с рекламна цел/ без да му мигат някакви програмки долу по баровете.

  За това, че е тежко – все пак като го правиш за презентация и принт нищо не пречи да направиш един downsample на всичко до 72 dpi за screen, за да си вървят гладко нещата.

  За фотоалбум мисля че няма смисъл да гововим кой вариант е по-добре 🙂

  Но в крайна сметка всичко това е въпрос на предпочитание, бюджет от страна на клиента, свободно време от страна на юзъра ако си го прави за себе си, а същественото тук, е че всеки има възможност лесно да създаде и да изгледа документа по начин по който му е кеф :).

 • tech_noir
  April 22, 2008

  За презентация, две думи няма – колкото по-малко се разсейва аудиторията, по-добре. 🙂

  Впрочем никога не съм намирал подходящо плесването на корпоративна брошура примерно в PDF на сайт. Може шефовете да държат на “точно като в брошурката да изглежда” или “да се разпечатва перфектно и с висока резолюция”, ама все пак не ми харесва на мен лично

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *