OCR или разпознаване на текст от снимка с Acrobat Pro

Налагало ли ви се е някога да отворите PDF (Portable Document Format), на който не може да селектирате и копирате текста. Често се случва, а ако не ви се е случвало ще ви се случи 🙂 . Вариантите това да ви се случи са или в самия PDF да е сложен текст във вид на снимка, или създателят на документа е решил да забрани текста да се копира. Но винаги има начини да се прескочи защита, въпросът е колко време и нерви ще коства това. В този случай няма да коства много, достатъчно е да имате Acrobat Professional и шрифта с който е писан текста.

Acrobat Professional има вградена функция за тази цел – OCR (Optical Character Recognition). OCR е алгоритъм, който разпознава текст от снимка и ако имате шрифта, с който е писан текстът инсталиран на компютъра, Acrobat лесно ще го направи възможен за копиране. Отворете документа, чийто текст искате да обработите, от там Document > OCR Text Recognition > Recognize Text Using OCR.

Cлед което, Acrobat разпознава на кой страници има текст, и ви дава възможност да изберете страницата, над която ще работи.

След като натиснете ОК, започва разпознаването на текста, което става относително бързо, в зависимост от възможностите на компютърът ви и количеството текст.

След този процес, ако всичко е минало по план, можете да селектирате текста, да го копирате и изобщо да правите каквото си искате с него.
Не забравяйте че копирането, използването и разпространението на текстове, върху който има авторско право е на ваша отговорност.

Коментари през Facebook

4 Comments
 • red rum
  December 11, 2007

  Много добре! но за жалост сме в БГ т.е не ми требе енглиш а ми требе БГ а русификация нема т.е нема кирилица :):)

 • ph1x
  December 11, 2007

  Незнам да има плъгин за OCR кирилизация…преди много време ползвах FineReader за разпознаване на текст, доколкото знам е руски софтуер и съм сигурен, че разпознава кирилица – руски, украйнски, а може би и български знам ли…

 • EasyBusy
  March 22, 2008

  За такива случаи използвам ABBY Transformer. Разпознава кирилицата, работи с повече от един език едновременно – максиму съм я ползвала с гръцки, български и английски едновременно. Е трансформирайки текста в word, excel и т.н. после малко трябва да възстановиш формата, но като цяло програмката е чудесна 🙂

 • ph1x
  March 22, 2008

  На ABBY FineReader бях поразцъквал, но явно имат и други продукти, който ни правят живота лесен 🙂 .. ще се възползвам следващият път 😉
  Скоро едно момиче ме пита за “нещо”, което се справя с Hiphenation & justification с кирилица – малко се зачудих – дали си ползвала нещо подобно (плъгин някакъв) за InDesign с успех ?!

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *