Multilayer Selection типчета

Вчера заговорихме за Multilayer Selection и освен, че може да вържем няколко слоя, възможността да се селектират няколко слоя едновременно (всъщност може не само няколко, а колко си искате), предаде на някои функции съвсем друг начин и скорост на прилагане. За какво става дума?! Сещам се за няколко неща, но с сигурност има много повече и ако някои се сеща и за други може да драсне един коментар :). Като казах коментар един тип реши да спами блога и затова съм сложил малко “усложнения” (задължителна регистрация) към писането на коментари засега. Aко ви е кеф да коментирате хавите в блога може да се регистрирате от тук.

Та какво толкова се променя с Multilayer Selection в CS2?! Ами помислете си колко пъти ви се е налагало да правите нещо, без значение какво, просто едно и също нещо на много на брой слоеве едно по едно. Ето това едно по едно вече го няма. Всичко става с multilayer селекция и оттам нещата се прилагат наведнъж. Ще кажете да ама нали все пак трябва да се цъкат един по един слоевете, за да се направи тази multilayer селекция. Е да :). Това трудно се избягва, въпреки че и за това има Select > Similar Layers, но да не се отплесваме в друга посока.

Представете си имате 20 слоя всички те текстови, текст който трябва да е с точно определен kerning, font size, caps, text orientation и каквото се сетите още, а в Photoshop няма Character Styles нито Eyedropper tool, с които лесно да пуснете стилове на много текст с едно натискане. Става крива хава. Вместо да активирате първия слой, да му правите всички тези текстови настройки, след това втори и пак отначало всички настройки и тн. може просто да селектирате всички слоеве с текст, да промените всички настройки по текста от text панела и да натиснете apply бутона.

Друго – ако искате да приложите стилове (styles), на няколко слоя едновременно, вместо да ги цъкате един по един просто си направете multilayer селекция и цък върху желания стил от Styles панела. Ако сте си направили стил на някакъв слой и не искате да го запазвате в styles панела, направете следното – десен бутон върху слоя със стила Copy Layer Style оттам multilayer селеция на слоевете, на които ще прилагате новия стил и десен бутон върху някои от тях Paste Layer Style.

Звучи малко налудничаво, но по-абсолютно идентичен начин както се копират стилове, може да копирате само opacity-то от един на много слоеве. Да! Работи си просто никъде не е описано, а и го няма по менютата, но пести доста време при работа с повече слоеве. Дори още докато сте с мулти селекция opacity-то си стой на същата стойност, но след като активирате само един слой се вижда, че има промяна.

Както може би сте се сетили начина на копиране на стилове и opacity е валиден и за Fill атрибута на всеки слой.

Това ми идва в главата на момента, ако имате още идеи по темата тук му е мястото :).

Коментари през Facebook

Коментирай първи.

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *