Lightroom, Bridge или Camera Raw?!

За някои това са три приложения, които правят едно и също нещо. За други – са три приложения, които правят съвсем различни неща. За трети – са три програмки, които някакси могат да се комбинират и да допълват. Сигурен съм, че има и такива, които дори не са ги чували, но за тях няма да пиша, защото те не четат този блог. Истината е някъде по средата, беше казал някой. За мен истината, е че това са три приложения, които се различават по цена, функционалност и интерфейс, но същевременно се допълват по специфичен начин, което допълване е типично за продуктите на Adobe.

За да разберем смисълa на тези приложение, нека се приближим и погледнем към същината на всяко едно от тях.

1. Обратно в 2002 година, когато вече съществуват фотоапарати, които снимат RAW, все още няма качетвен софтуер за обработка на RAW формати. Явно този факт леко е напрегнал Thomas Knoll (създателят на Photoshop) и той решава да допълни функционалността на Photoshop с едно леко приложение към него – така се ражда Camera Raw. Програмка, която се инсталира автоматично с Photoshop (което означава че е безплатна) и е интегрирана в него. За 2002 година това е най-стабилния софтуер за обработка на RAW снимки, плюс това работи ръка за ръка с Photoshop, което му дава допълнителна гъвкавост. Това за 2002. Към настоящият момент това е най-стабилният (безплатен) софтуер за обработка на RAW файлове. Много силна функционална част, много гъвкаво разделяне на цветовете на изображението и доста удобен интерфейс. От версия CS3 Camera Raw може да работи не само с RAW, а и с jpg и tif файлове.2. След като снимането в RAW набира все повече и повече популярност в Adobe решават, че трябва да се направи приложение, което да е достатъчно функционално и силно за да се изнесе като отделен продукт, и същевременно да конкурира останалите. Това е Adobe Lightroom! Най-силното приложение за работа с RAW файлове създавано до момента. Lightroom 1.0 съществуваше около година като бета преди официално да излезне. Но идеята на тази бета беше по-различна, по-социална. Бета версията на софтуерът беше тествана от хиляди фотографи (над 1 милион сваляния) и хора които работят в тази сфера, като Adobe бяха създали форум, където приемаха съвети, критики, препоръки, бъгове и всякакви хрумвания за добавки именно от тези хора, които ще го използват в бъдеще. Идеята беше хората, които ще го ползват да моделират функционалната му част, а инженерите на Adobe да го реализират. И резултатът е налице. Силно препоръчвам Lightroom на всеки който иска да внесе скорост и гъвкавост в работата си с много на брой изображения едновременно.

Lightroom работи както с RAW, така и с всички други формати jpg, tif, eps, png и тн…И тук е мястото да напомня, че това не е софтуер, който върши работата на Photoshop, а по-скоро подготвя, подрежда и оформя суровата информация за по-нататъшна обработка с Photoshop.3. Bridge – това е браузърът на Adobe. До излизането на Creative Suite 2, Photoshop имаше вградено браузърче – мъничко и удобно дотолкова, че да не се лутате и чакате preview в windows explorer, за да разберете коя снимка коя e. В Creative Suite 2 малкото вградено браузърче еволюира в задължителна входяща и разпределителна точка на всеки дизайнер – Adobe Bridge. Ето малка част от функциите му:

 • поддържа всички формати на Adobe без изключения
 • показва preview както на изображения така и на различна информация за файла – битове, цветово пространство, размер..
 • preview на Soundbooth и Audition нейтив формати (preview на звук)
 • preview на Flash и After Effects (preview на анимация)
 • preview на PDF – pdf файл може да се разгледа страница по страница вътре в Bridge без изобщо да се отваря с Acrobat Reader или друг PDF Reader.
 • много добра комуникация с Version Cue
 • вграден браузър за стокова фотография – Adobe Stock Photos.
 • удобен помощник за образоване

Както виждате трите приложения до известна степен се допълват, същевременно и доста се различават. Смятам, че не е нужно да заключаваме кое приложение е по-добро, и да отписваме някое от тях заради това, че допълва друго – те са създадени за да работят като еднородна и съвместима работна среда. Кое ще предпочетете зависи изцяло от целите и нуждите ви.

Коментари през Facebook

3 Comments
 • Teodora
  November 24, 2007

  Аз също много харесвам Лайтроом, страхотна програмка е!

 • mil4o
  February 5, 2008

  za ni]to ne stava

 • ph1x
  February 5, 2008

  @mil4o: кое по-точно не става ?! 🙂

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *