Keyboard Shortcuts плъгин за InDesign и InCopy

За да се достигне високо ниво на продуктивност, с което и да е приложение са необходими shortcut-и. Смятам няма две мнения по въпроса. С тази идея преди дни излезе един много интересен плъгин за InDesign – Keyboard Shortcuts е абсолютно безплатен плъгин създаден от InDesign Secrets и DTP Tools. “In Design има не лош Keyboard Shortcuts панел” си помислих аз, когато попаднах на плъгин-а. Да така е, но въпреки това този плъгин си струва да се види и тества. Основно това което добавя плъгин-а, като функционалност към InDesign e:

1. Предлага динамично поле за бързо намиране на shortcut-и.

2. Всички shortcut-и могат лесно да бъдат видяни и променени.

3. Добавени са възможности да се добавят shortcut-и за команди, на които до момента нямаше как да се направи shortcut, просто защото не съществуват изнесени като команда по менюто. Пример – double click за селектиране на думичка например. Втори пример – за Preview mode shortcut-а е “W”, но ако пишете в момента няма как да стане с едно движение, а и InDesign няма възможност за смяна на този shortcut, но за да можете да влезете в Preview Mode докато пишете трябва да има ctrl+буква в shortcut-а. След като четете този пост се сещате какво е решението в такъв случай.

4. Плъгин-а дава възможност да се експортват shortcut-и и съответно да се споделят между юзърите, което досега InDesign не можеше да прави.

6. Доста интуитивен интерфейс.

5. Има един НЕсъществен за мен недостатък – Keyboard Shortcuts работи само с In Design CS3 засега.

След като се инсталира плъгин-а става лесно достъпен от Window > Keyboard Shortcuts, като панела в който се отваря, притежава същата функционалност и гъвкавост, както всички останали панели в InDesign. Личното ми мнение, е че плъгин-а върши много добра работа, и бих го препоръчал на всеки, който предпочита да използва shortcut-и в работата си пред мудна разходка по менютата за всяка команда. Много лейаутъри, който са преминали от Word към InCopy, също ще се зарадват заради съвместимостта му с InCopy CS3.

Ето линкове, от където може да изтеглите Keyboard Shortcuts plugin в две версии за Mac и Win. Както и видео туториал от InDesign гуруто Дейвид Блатнер.

Коментари през Facebook

4 Comments
 • Zo
  February 13, 2008

  Появи се проблем – мнооооого голям!

  След инсталацията всички “бързи клавиши” станаха равни на “я”…

 • Zo
  February 13, 2008

  :)))))
  Само на PEN смених от “я” на “P” и всички се оправиха :)))
  Тъкмо си мислих, че ще ми отнеме поне час 😛

 • ph1x
  February 13, 2008

  оппа 🙂 бъгче ли или как .. при мен нямаще проблем

 • Zo
  February 13, 2008

  Ами вероятно – да.
  Всички инструменти ми бяха с “я” за бързо избиране или Ctrl + “я” и т.н. :)) и естествено не работеха… със настройките по подразбиране “v”, “a”… и т.н.
  Между другото – усетих какво се нарича истинско щастие в мига, в който като плъзнах показалеца по бутончетата и ми наизкача любимата латиница… 😛

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *