Ползата от Snippets

Снипетите (snippets) са предварително създадени елементи (сегменти), които могат с лекота да се модифицират и използват отново и отново. По друг начин казанo те са блок от код, запазен с цел да се използва наготово в последствие вместо да се създава отново. Спестяват доста време и ми влизат в употреба много често с Dreamweaver и InDesign. Начинът за създаване на снипет и при двете програми е аналогичен и лесен. Нека видим как става.

В Dreamweaver:

В Dreamweaver сме и имате някакъв код или какъвто и да било обект, след което го маркирате и с десен бутон на него избирате Create New Snippet..Появява се диалог, в който може да си напишете описание, за да се сетите ако го отворите след половин година какво точно съдържа този снипет. За да го използвате отново, след като сте го запазили отворете снипет панела Window > Snippets (Shift + F9). Тук виждате всички налични снипети (има доста, който си идват с Dreamweaver). Ако искате да ползвате някои от тях просто го провлачете с мишката до мястото, до което сте му избрали в лейаута.

В InDesign:

Сходен workflow измежду продуктите на Adobe е нещото, което обичам в CS. Този пост е типичния пример за това. Създаването на снипет в InDesign става по аналогичен начин с Dreamweaver. Имате елемент, който искате да използвате отново и отново. Eдинственото, което трябва да направите е да го провлачете в Bridge, който автоматично ще ви създаде inds (InDesign Snippet ) файл с съдържанието което сте провлачили. Какво?! Не използвате Bridge?! Защо?!?! Все пак за вас, които не ползвате Bridge има и още по-елементарен начин – провлачете съдържанието директно на десктопа и готово. На десктопа ще се появи inds файл, който всъщност е снипета.
Сега за да използвате снипета, трябва да направите точно обратното на това, което написах в горните няколко реда – провлачете снипета (inds файла) от десктопа или от Bridge обратно в InDesign и готово!

Ъпдейт 1: Ако се чудите дали и някоя друга програма от пакета не притежава възможност за снипети ето нещо за вас – Flash не е снабден със снипет панел, но пък преди ден два ми попадна това. Extension за Flash, който му добавя снипет панел с цялата функционалност на снипетите!

Коментари през Facebook

0 Comments

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *