InDesign седмицата започва!

Хрумна ми нещо – една седмица само и единствено с InDesign трикове, хватки и чалъми – как ви се струва идеята?! На моменти ще замесвам и Illustrator и Bridge просто няма как 🙂 . И след като днес е понеделник да започваме!

Първо да разясня малко какво всъщност е InDesign. Да се върнем обратно в 90-те години, даже в 80-те и по-конкретно 1981 година, когато се появява софтуер наречен Quark Express, минават години през които Quark е абсолютният лидер на пазара, просто защото няма друг силен конкурент. Хардуерът, който е доста скъп в тази сфера също се пригажда към Quark, както и Quark към технологичните възможности. Дълго време това е софтуерът, който диктува начина и инструментите на работа на повечето (почти всички) лейаутъри. Но идва хубавата 1999 година и Adobe пускат продукт наречен InDesign. Този софтуер трябва да е конкурентът на Quark и да размърда закърнелите органи на лейаутърите от продължителната употреба на Quark. И на Adobe отново им се получи. 9 години по-късно мога да кажа, че InDesign абсолютно изрита Quark по меките части и завзе пазара, жадуващ за гъвкави и съвместими формати и софтуер. Същото стана и с Illustrator и Corel в по друг сегмент и времеви мащаби, но ще запазя тази тема за друг път.

Бях поместил преди повече от година в английската версия на блога си един нагледен пример за силата на InDesign спрямо Quark, но за съжаление Terry White е свалил 25-те филмчета, които нагледно показваха за какво става дума. Ще спомена само nested document, flash поддръжка, поддръжка на blending options, запазване на стилове на текст, параграф и обекти с цел лесно повторно прилагане както и разчитане на слоеве от PSD файлове. Това са много малка част от уникалната функционалност на InDesign и според мен сравненията с Quark след версия CS са безпредметни. А и някакси не ми се връзва например един Drop Shadow плъгин за Quark (ShadowCaster) да струва толкова пари, при положение че същата функция и още стотици други благинки ти идват безплатно в InDesign. Не го възприемам това. Единственото нещо което забави (и продължава да бави) InDesign да доминира на 100% в този пазарен сегмент, е това което споменах по горе, а именно че хардуерният преход става много по-бавно от софтуерния, защото сериозните машини струват 6-7 цифрени суми, а те са пригодени да работят с Quark. Но малко по малко всичко се променя в полза на InDesign и съвсем логично. Друг е моментът и с форматите – EPS умира, докато PDF се превръща в глобален стандарт.

А какво представлява всъщност InDesign – по своята същност InDesign е xml базирана система от плъгини. Всяка функция в InDesign е плъгин, оттам идва и гъвкавостта му. Списъка с всички инсталирани плъгини може да видите от Help > Configure Plug-ins, като всяка функция (плъгин) може да се изключва и включва по ваш избор. Но не ви съветвам да пипате там, ако нямате ясна идея точно какво правите. Разбира xml, работи добре с xml, но все пак имайте едно на ум, когато става за големи проекти, трябва да имате xml geek наблизо, иначе не рискувайте ценно време, защото може и да го изгубите.

Ще вмъкна и един лек трик, за да не пропускам първата тема от 7-те за тази седмица – всеки ден по една нали?! 🙂 . Ето го и трика. По подразбиране страниците се листват по две по две в Pages панела, както и в лейаута ви. Ако искате те да се подреждат една под друга по една на “лист” направете следното. В началото когато задавате параметри на документа, вместо Facing Pages отметнете Master Text Frame.

Освен по една, може да направите и по четири, три и защо не пет страници на лист. Стига да имате такъв голям принтер 🙂 . Става по следния начин – имате две по две страници една върху друга. Хващате долния ред (или едната страница от него само) и го придърпвате (drag and drop) към горния, трикът тук е, че преди да направите това трябва само да махнете една отметка, което ще позволи така да се мешат страниците – от flyout менюто (горе в дясно на pages панела) махнете отметката от Allow documents pages to shuffle и ще се получи.

И за да не остана грешно разбран от феновете на Quark, ако изобщо са останали такива, искам да кажа, че съвсем не отричам Quark, напротив бил е чудесен софтуер за времето си, допускам че може той да е и двигателят на идеята, от която се е излюпил InDesign. Но времената се променят и все пак 21 век сме вече, няма как такъв откровено дървен софтуер като Quark да просъществува още дълго.

ъпдейт 1:
Попадна ми нещо интересно за всички, които имат желание да погледнат отвъд Quark – QuarkXPress 7 Integration with Creative Suite.

Коментари през Facebook

13 Comments
 • Licho
  January 21, 2008

  да не се забравя че InDesign не се появи току така от нищото, продължение е на PageMaker. а Adobe купуват Adlus и от там взимат PageMaker. eps умира, но всъщност PDF файла е еволюцията на eps, както eps е еволюция на ps. а и не бих казал че eps умира. все още за предпочитане е eps за работа, като че ли има повече възможност за контрол. Quark също има предимства, а и някой неща са заимствани оттам.
  но да не забравяме и тъпата политика на Adobe да си прави всяко CS да си има собствен формат на InDesign и Illustrator. докато Photoshop файловете се отварят и на по-стари версии

 • theivo
  January 21, 2008

  Мисля има възможност документи от CS3 да се отварят на CS2.
  Моите поздравления за чудесната идея на pixelmind блога!

 • kikk
  January 21, 2008

  InDesign е програма, с която е удоволствие да се работи. С нетърпение очаквам развитието на седмицата…

 • ph1x
  January 21, 2008

  @ Licho
  Както казах накрая “допускам че може той да е и двигателят на идеята, от която се е излюпил InDesign” и смятам че е логично някаква част от идеята да е взета от Quark.
  Умишлено не споменах PageMaker, защото исках да се открои Adobe vs Quark моментът.
  А за предпочитане между eps и pdf – отново говорим за хардуерни възможности…пред очите ми се се случва големи клиенти, да преминават малко по малко към използване на InDesign и PDF и отново преминаването става бавно заради хардуерни пречки.
  Това за форматите за всяка следваща версия на CS не съм сигурен, че те разбрах правилно, но смятам че е нормално и логично новостите в CS3 например да не се отварят в CS2 по същия начин. Photoshop има Maximize Compatibility, Illustrator CS3 има възможност за запазване на доста по-стари версии, за InDesign е малко по различно, но все пак има начини и там. Кажи ми какво точно имаше предвид за това с форматите, че имам чуството че не те разбрах правилно.

 • Licho
  January 22, 2008

  PageMaker също бе Adobe vs Quark.
  имах впредвид че не можеш да отвориш с CS файлове които са ai или indd направени на cs3 или на cs2. въобще не може. не става въпрос за новости или други неща. има вариант от CS2 да се направи inx – exchange файл, но е мъка да се отвори като хората. предполагам и от CS3 става по някакъв начин. но е тъпо да няма обратна съвместимост.
  редовно ми се пращаше eps-ове правени на cs2, при положение че изрично се казва че трябва да са записани във версия за cs – решението беше растеризиране с photoshop , да не говорим че малко хора се вълнуват дали са си обърнали текстовете в криви, направили са flatten на прозрачностите и са вкарали всички link-нати картинки в eps-a. не знам за кои клиенти говориш, но всеки си бачка на това което има и не го вълнува къде го праща, какво се изисква там и т.н. 🙂

 • ph1x
  January 22, 2008

  Не споменах PageMaker умишлено, за да се очертае по-ясно “дилемата” Quark vs InDesign. По същата причина не споменах и InCopy, въпреки че според мен скоро ще започне да замества Microsoft Word в сферата на графичния дизайн и лейаутинг естествено.
  Относно отварянe на InDesign CS3 файлове със CS2 съм съгласен с теб – има проблеми и се надявам да се изчистват с идните версии..има плъгин CS3 към CS2 и както и ти спомена InDesign Interchange format (.inx), но и от двете има още много какво да се иска!!!
  Относно Illustrator – когато се запазва .ai файл има избор за версия на .ai и то доста солиден – CS3, CS2, CS, 10, 9, 8 и 3. Лично съм използвал от 8 нагоре всичките и не съм имал проблем с печатници, който работят с по стари версии. Допускам, че може да има проблем с edit-ването на CS3 файл с по-стара версия, но мисля (почти съм сигурен), че ако е запазена на версия 8 например, без значение на коя версия е правена Illustrator 8 ще отвори .ai файла както трябва. Говоря за .ai, eps избягвам, предпочитам tif и pdf.
  Когато става въпрос за overprint и transparency винаги е деликатно, дори и да има синхрон на версиите, но според мен общият случай е това което казах по-горе – Illustrator се справя с различните версии на .ai файловете стига, който ги създава да ги запази правилно.

 • Камен
  January 28, 2009

  Днес попаднах на inx ф. с какъв софт. да го отворя. Има ли алтернатива на InDesign т.е. по-скромна на хардуер и безплатна програма. Благодарая!

 • ph1x
  January 29, 2009

  @Камен: InDesign Interchange или .inx (xml базиран формат) беше създаден, за да можем по-лесно да отваряме файлове създадени с InDesign CS2 на InDesign CS. Мисля че това отговаря ня въпроса ти.

 • Spas_k
  August 19, 2009

  Имам един въпрос. Когато се опитам да отводря файл създаден с InDesign CS с InDesign CS2 ми дава някаква грешка – “Missing Plug-ins: ME ENABLER.RPLN”. Въпросът ми е този плъгин за какво отговаря и какво се променя във файла, когато натисна ОК и програмата отвори файла? Как да избегна този проблем? Благодаря предварително!

 • ph1x
  August 24, 2009

  Не знам какво точно може да промени липсата на ME ENABLER.RPLN, но за да избегнеш подобни съобщения за грешки, когато прекарваш файл през различни версий на InDesign, запазвай (експортвай) файла в INX (InDesign Interchange Format).

 • Оля
  September 4, 2009

  как да номерирам страниците автоматично само на едната страница на документа в Indesign?

 • ph1x
  September 5, 2009

  @Оля: Ако документът съдържа стотици страници може да си навлечеш много работа впоследствие по тази схема.
  С други думи ти искаш да накараш автоматичното номериране да се пресмята като взима стойността на предишната страница и добавя 1 и така да се изчислява за всяка следваща хм. За какъв дявол ти е това?! 🙂
  Пробвай следното – на master page-а си сложи символа за автоматично пресмятане на двете страници, като на страната на която не искаш да се номерират автоматично сложи един бял box върху символа. Така ще си имаш пресмятане просто ще е скрито под белия box – мисля че това че това ще реши проблема ако съм те разбрал правилно. Още повече ако в един момент се разубедиш и решиш да смяташ всичко автоматично само трябва да изтриеш box-a от master page-а.

 • Петър
  May 11, 2010

  За какво ползвате точно индизайн? Flash поддръжка? поддръжка на blending options? разчитане на слоеве от PSD файлове? И как се връзва това с предпечатния процес?
  Индизайн беше любителска алтернатива на Куарк до втората си версия, след което се отказах да следя как му оправят бъгните. Има си програми за всеки тип файл, който ще се качи в макетната програма. Да се правят ефекти от рода на Drop Shadow е несериозно и смешно. Индизайн се разпострани така бързо, ащото вин компютрите работеха с Пейдж Мейкър и никой си нямаше и представа от Куарк (3,4,5). Тя беше “сложна” програма въпреки, че няма място а сравнение между двете. И когато дойде Индиайн с някак френдли интрфейса си и понатата фирма вин компютрите намериха своята програма а предпечат. А иполвам Куарк от 95-а година и не се чувствам уморен от нея, ащото ми предлага лекота, точност и сигурност.

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *