High Pass Sharpening

В началото започнах седмицата, като споменах за съпоставка и сходство между 3 филтърa – Unsharp Mask, Gaussian Blur и High Pass. След като наблегнах на другите два е време и за третия – High Pass.

На пръв поглед този филтър няма нищо общо нито с Blur, нито с Sharp. Но това е само на пръв поглед. High Pass е липсващото звено между Unsharp Mask и Gaussian Blur. На няколко пъти, докато разглобявахме процеса и погледнахме в детайли приликата между USM и Gaussian Blur вметнах, че резултатът от действията наподобява ефекта, който High Pass оставя след себе си. Логично. High Pass е междинното звено между тези два филтъра. Също като USM, High Pass използва алгоритъма на Gaussian Blur.

High Pass Sharpening е техника, която се появи (поне за мен) към края на 2004 и ясно си спомням как гледах едно видео на Scott Kelby и ахнах, когато смени blending-a на слоя на soft light и изображението се Sharp-на. High Pass е визуално подобен на Emboss Sharp, но emboss-a размества доста неравномерно цветовете по канали и оставя цветен “halo” ефект и именно затова между Emboss Sharpening и High Pass Sharpening бих избрал втория. High Pass може да се използва с blending mode от Overlay до Hard Mix, като ефектът от Hard Mix е постеризация в няколко цвята и ако все пак искате да използвате Hard Mix за Sharpness намалете видимостта (opacity) на слоя на 20-30%.
Ето и как се прави самия High Pass Sharpening. Имате снимка с един слой, направете копие на слоя и отидете на Filter > Other > High Pass, от диалоговия прозорец изберете стойност от 3 до 10 (препоръка) и ОК. След което сменете blending-a на слоя от Normal на Soft Light, за по-силен ефект може да го смените и на Hard Light. Това е!

От лявата страна на снимката е приложен High Pass на 8 px Radius, а от дясно е същият ефект след като е blend-нат на SoftLight.

Не препоръчвам този филтър да се изпозва върху кожа. По скоро техниката е удачна да се ползва за високо детайлни снимки, като например сгради снимани отдалече и ако се прекалява с High Pass ефекта може да ви развали отколкото да направи снимката по-добра.

снимка: darrenstone

Коментари през Facebook

0 Comments

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *