HDR с Photoshop CS5

Какво е HDR?

HDR е съкращение от High Dynamic Range. Това е изображение, което съдържа много по-голям диапазон цветове (обикновено придружени с много силен контраст), от обикновена снимка. Цветовете в HDR изображението са много близки до нивото на възприятие на цветове, което човешкото око притежава. Понякога HDR-ите изглеждат сякаш някой е попрекалил с Shadows/Highlights или с High Pass Sharpening, но техниката на създаване е съвсем друга.

Динамичният диапазон от цветове във фотографията се измерва в EV (Exposure Values), които още се наричат stops, между най-светлите и най-тъмните части в изображението. Увеличение с един stop или EV е удвояване на количеството светлина, резултатът от което е по-осветено изображение.

HDR е композиция от най-малко две изображения снимани с различен EV (stops), като използваме информацията от всички изображения, за да създадем диапазон от осветеност и цветове близки до тези, които човешкото око е способно да възприеме. Използвах думата снимани неслучайно, тъй като от един единствен RAW файл също може да се извлече информация, която да ни даде изходни изображения с различен exposure, но това е по-особен случай и за него ще стане дума малко по-късно. Именно поради факта, че никоя камера не може да извлече такъв широк диапазон цветове се налага да заснемем няколко кадъра и да ги сглобим в едно изображение наситено с тонове и нюанси. В този ред на мисли колкото повече кадри с различен exposure имаме, толкова по-наситена с цветове снимка ще си сглобим след правилното сплитане на светли, средни и тъмни зони от кадрите, с които разполагаме. Ако например разполагаме с 12 кадъра в резултат ще получим 32-битово изображение с 12 EV, с други думи голямо количество информация за манипулация на цветовете във всеки пиксел и с помощта на добър алгоритъм, какъвто Photoshop CS5 притежава ще получим изображение с много цвят, много контраст и много детайли както в най-светлите, така и в най-тъмните зони.

Няколко колекции с HDR изображения – красота!

Как се създава HDR?

Има различни начини и софтуер, чрез които можем да си създадем HDR изображение, но преди да разгледам някои от тях трябва да разделя това понятие на две – истински HDR и fake HDR. Разликата между двете се крие във възможността HDR да се симулира като се използва само един кадър.

Първо за истинския HDR – този при който трябва камера, статив и малко търпение.
Сложете камерата на статива нагласете нисък exposure и направете един кадър. Без да размествате позицията на камерата вдигнете леко exposure-а и направете още един кадър и така десетина кадъра, като при всеки вдигате с една единица EV. Много е важно да не размествате позицията на камерата, тъй като след това изображенията ще се “наслагват” и за целта те трябва да пасват наложени едно върху друго. До тук със снимането. Свалете снимките и ги вкарайте в Photoshop, но не през Open или Place, а през File > Automate > Merge to HDR Pro (Photoshop CS5), Merge to HDR (Photoshop CS4).

import pictures for hdr

В този диалоговият прозорец трябва да изберете снимките, от които ще правим HDR, след което се отваря на цял екран прозорец с настройки. В този прозорец се случва съществената част от процеса на компилиране на информацията от всичките изображения към едно с High Dynamic Range.

Може ли да се създаде HDR от един RAW файл?

По идея HDR e композиция от няколко EV, а един кадър не съдържа нищо повече от LDR (Low Dynamic Range – 1EV), следователно няма как да се създаде изображение с high dynamic range от един кадър. Това е така, но не точно – прави изключение фактът, че от един кадър може да си създадем fake HDR, чрез HDR Toning (CS5) дори и на 8-битово изображение.

Как да си създадем Fake HDR?

Като казвам Fake HDR имам предвид подобно на HDR изображение създадено само от една снимка (а не от 2 или повече както е при “истинския” HDR). В Photoshop CS5 вече си имаме функцията Fake HDR. Под друго име е, но всъщност това име по би и подхождало. Става дума за Image > Adjustments > HDR Toning. Има съществена разлика между алгоритмите на тониране, но с малко повече разцъкване на Method dropdown менюто, слайдърите и кривата може да получите учудващо добър краен резултат.

HDR видео?

След като има HDR изображение, какво пречи да има и HDR видео? Ами явно на тези руснаци нищо не им пречи :). Въпреки че от относително скоро се говори за HDR видео, технологията еволюира и Първото HDR филмче е факт. Филмчето е заснето с два Canon EOS 5D Mark II DSLR от Soviet Montage.

HDR и смартфоните

За мен е спорно дали HDR имплементацията в мобилните устройства е кой знае каква екстра за момента, тъй като iPhone 4 например създава Fake HDR и в повечето случай изображението изглежда по-добре, когато се снима без приложено HDR тониране върху него. Не съм го тествал лично, но като чета какво пише из нета стигам до такъв извод. Ако някои е разцъквал тази нова екстра на iOS 4.1 нека да драсне един коментар. Официално само iPhone 4 поддържа HDR функция, но тук може да разберете как да може да направите възможна тази функция и на iPhone 3GS and iPhone 3G.

Тези, които са имали късмета да получат ъпдейт за Android до версия 2.2 (Frozen Yogurt), вече имат възможност да контролират exposure-а, което дава нужния потенциал за създаване на качествени и най-вече истнски HDR изображения. Вероятно в Adnroid 3 (Gingerbread) девелопърите ще запълнят тази ниша – Android приложения за създаване на HDR изображениe от няколко снимки с различен EV. Докато чакаме това да се случи можем само да симулираме HDR-и. Ето две приложения, които правят точно това – Photo Enhance (който има също платена PRO версия) и Camera 360 Pro.

История на HDR (източник: wikipedia.org)

Идеята да се използват няколко EV, за да се коригират екстремно тъмните/светлите зони датира от 1850 година (Gustave Le Gray), когато този пионер в областта е искал да “хване” максимума от хубава гледка небе и море наведнъж. С наличната техника за времето си не е имало стандартен начин да избегне екстремните зони в снимката, затова той използвал един негатив за небето и друг с по-дълъг exposure за морето, след което комбинирал двата негатива.

По-късно през 1930-1940 година е създадено първото HDR изображение от Charles Wyckoff – детайлна снимка на ядрена експлозия, която се появява на корицата на списание Life през средата на 40-те. Charles Wyckoff имплементирал local neighborhood tone remapping, за да комбинира слоеве на различно експонирани филми в една снимка с по-висок dynamic range.

Следващата стъпка в еволюцията на тази техника е избирателното увеличаване и намаляване на контраст и осветеност с dodge и burn. Пример за този период е “Schweitzer at the Lamp” на W. Eugene Smith (1954г.), като е добре да имаме на ум, че създаването на този кадър е отнело 5 дни.

В началото на 80-те, с наличната сила на компютрите от онова време, киноиндустрията създава първия HDRI софтуер. През 1985г. Gregory Ward създава форматът RGBE, който е първият и все още най-използваният формат за HDR.

И така, така, така стигаме до 2005 година, когато излиза Photoshop CS2 и представя функцията Merge to HDR. Появата на тази функция в Photoshop CS2 до голяма степен засилва интереса на всички към HDR, като с лекотата си позволява лесно и бързо да се създават HDR изображения, които до преди това е било доста времеемко и трудно да се възпроизведат с една програма и един фотоапарат.

И още няколко HDR колекции за десерт

Коментари през Facebook

0 Comments

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *