Google вече индексира Flash съдържание

google indexing swf

Google ботовете вече са способни да претърсват и индексират съдържание отвъд Flash файлове (swf)! Уоооооу .. това ми беше реакцията, когато чух новината. Ами честито на всички ни!!! Новината е историческа! Мисля, че няма девелопър или дизайнер, за който тази новина да не е добра. И цялата тази промяна в алгоритъма google са направили по начин, който не изисква флаш дизайнерите и програмисти да правят каквито и да било промени в програмите/сайтовете, които сме правили до момента.

Тъй като флаш файловете съдържат както текст, така и изображения, филмчета и какво ли още не, искам да уточня, че google може да индексира само текстовете и линковете, които има, а не изображения или каквото и да било друго ембеднато в swf файла.

Нямаше как, след като Flash и особено Flex набраха такава популярност, взаймодеиствието между Google и Adobe да не даде резултат и в тази посока. Промяната в алгоритъма google наричат “deep algorithmic change” и е резултат от използването на Flash reader technology предоставена от Adobe. Технологията за претърсване ще бъде въведена скоро и от Yahoo!, но за момента не се поддържа.

Погледнато от моята гледна точка – избягвал съм да правя каквото и да било запечатано в swf, именно поради това, че е невидимо за търсачките. Сега, след като вече текстът е “видим” нещата ще ги мислим от малко по-различна гледна точка, остава само клиента да е склонен да даде малко повече за флаш.

Случйно или не този ъпгрейд идва в момент когато Acrobat и swf файлове са абсолютно съвместими, когато предстой да видим възможностите на CS4 и когато очакваме Adobe Thermo. Доколко този ъпгрейд ще афектира върху резултатите от търсенето предстои да разберем, но ми се струва, че когато милиони RIA и изцяло Flash сайтове се включат в “надпреварата” за първото място нещата малко или много ще мръднат. Нека видим :).

Малко встрани от темата реших да вмъкна интервю с един от девелопърите на Flex Builder за Thermo.

Коментари през Facebook

4 Comments
 • Петър Мичев
  July 2, 2008

  честито на всички дизайнери 🙂

 • LT
  August 7, 2008

  Ше се сетят те 🙂 Понеже Silverlight започва им диша във вратЪ 😉

 • Михаела
  April 15, 2009

  ЧЕСТИТО!В момента работя поедин проекти след като го завърша ще тествам чичко Гугъл.
  ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!

 • ME
  April 5, 2011

  И все пак по-добре с хтмл.

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *