Flash в PDF?! По-лесно от всякога!

На няколко пъти през последните седмици се убеждавам, че много хора (хора, който се занимават с уеб и/или графичен дизайн) не подозират за една възможност на swf файловете, а именно възможността да се вкара swf файл в PDF. Като се възползваме от цялата функционалност на Flash анимацията и цялата гъвкавост на PDF формата възможностите отново са неограничени, а нивото на интерактивност придобива нови граници.

Смятам, че тази статия (както и тази) за пореден път ще докаже гъвкавостта на Creative Suite и адобските формати, както и се надявам да покажа на тези от вас, който са работили с един два продукта от CS, че силата на CS най-силно се усеща, когато повече продукта от пакета заработят като едно, за да създадат максимално лесно и гъвкаво за редакция творение. И в този ред на мисли като казвам Flash, това включва и възможностите на After Effects, Director и Flex естествено, защото всички работят и/или експортват swf файлове.

Та да се върнем на въпроса – възможно ли е да се “вкара” swf в PDF и как става това. За целта ни трябва един PDF файл, в който ще вкараме swf-то и едно swf файлче и Acrobat Pro наличен. Отворете PDF-а с Acrobat. Не с Reader-а, a с Acrobat Pro по-възможност. Сега ни трябва Movie Tool, който ще намерите в Tools > Advanced Editing > Movie Tool.

След като изберете Movie Tool-а, драснете по документа с него все едно правите квадрат. Ще видите следния диалогов прозорец.

Изберете Acrobat 6 (and later) Compatible Mediа, както и останалите настройки от screenshot-а. На Location избирате swf файла, който искате да вмъкнете. Преди да натиснете ОК има още нещо. Със стъпките дотук документът ще съдържа swf файла, но може да му добавите още нещо – снимка/картинка, която ще се вижда първоначално, а след като кликнете на нея ще се стартира флаш анимацията. Ако пропуснете тази стъпка, на мястото където ще е анимацията няма да има нищо и няма да е никак интуитивно – не ви препоръчвам да пропускате Create Poster from file.

Снимка/картинка се слага от същия диалогов прозорец – най-долу има опция Create Poster from file. Избирате си някакъв jpg, png или gif и след това ОК.

Сега тествайте pdf-a и ако сте следвали стъпките както ги описах всичко ще е 6.
Всикчо това може да се направи и с InDesign, но реших да разнообразя и да ви покажа как става с Acrobat. Все пак ако някой предпочита да направи всичко това с InDesign, да драсне един коментар и ще научи веднага как става.

Коментари през Facebook

6 Comments
 • Armich
  June 13, 2008

  Поздравления за добрия и ползотворен блог.
  Защо при мен несе получава, а правя всичко както е написано. А как да тествам PDF

 • ph1x
  June 13, 2008

  Тестваш дали се е получило като просто отвориш pdf-а. А причините да не се получава може да са доста, но ако следваш написаното горе би трябвало да стане. Поне аз съм го правил доста пъти и се получава без проблем.
  С коя версия създаваш pdf-а и с какво го отваряш след това да го тестваш?

 • Armich
  June 13, 2008

  @ ph1x здравей, след няколко опита стана. А дали ще ти е удобно да кажеш как става и с inDesign.

  Мерси предварително

 • ph1x
  June 13, 2008

  В InDesign -> File > Place (ctrl+D), след което си избираш swf файла и го поставяш където решиш в лейаута, по същия начин по който си place-ваш всеки друг файл става и с swf ;).

 • Янко Андреев
  September 10, 2009

  Здравей, и поздавления за хубавия блог. Рядко пускаш по нещо, но винаги ме караш да се зачитам и да разцъквам из програмите. Въпреки, че това тук отдавна си го писал и е наистина доста полезно, аз имам едни въпрос за флаша в pdf (но не съм много сигурен дали става точно за флаш въпрос :). Имам един много добре направен pdf, в който като минеш с мишката в/у едни миниатюри без да ги натискаш (само ги посочваш), те автоматично изкачат големи до курсора. Много ми е странно как е направено? Ако от тази цялата история разбра нещо, ще се радвам да го споделиш.

 • ph1x
  September 11, 2009

  Със следващия пост ще ти отговоря :).
  Ето го и него – https://blog.pixelmind.org/archives/872

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *