Black & White за цветовете

Малко противоречие идва още със заглавието знам, но е за добро :). В Photoshop CS3 се появи една нова adjustment настройка – Black & White. За тази добавка може да се говори много, тъй като съчетава в себе си много техники под няколко слайдера а и както се сещате улеснява много. Като за допълнение B&W може се изкара и на adjustment layer, и с това възможностите за манипулация се увеличава, като се запазва гъвкавостта на корекцията.

Как се създават черно-бели снимки с Black & White може да видите от този пост, а как да се възползвате от този уникален инструмент, когато работите с цветни снимки ще ви загатна сега. Ако вече сте минали през Black & White знаете как става трика с избирането на цвета от снимката и автоматичното разместване на слайдерите. Този трик освен, че може да коригира избирателно и много лесно черно-бели снимки, се справя и много добре с цветни. За цветови корекции се ползва малко по-сложно и няма да се спирам на това, но за ефекти и по арт ориентирани манипулации си върши много добре работата и то с лекота.

От дясната страна на това готЕнко, поръсено с роса водно конче е оригиналната снимкa, а от ляво е елементарна манипулация, която направих с Black & White ( Image > Adjusments > Black & White ). Снимката си запази цветовете защото adjustment layer-а, на който направих Black & White има blending mode – Color Dodge. Това е финта – когато промените blending mode-а на adjustment layer-а, снимката няма да е отиде към Black & White, а ще завие към някаква палитра от цветове в зависимост от blending mode-а, който сте приложили.

Можем да стигнем и по-далеч с този инструмент с един трик, който научих от Moose Peterson и Russell Brown. Трик, подобен на предния, но този път blending mode-а няма да е Color Dodge, а нека бъде Darker Color и вижте какво се случва.

На картинката отгоре виждаме цветния балон с приложен Black & White adjustment layer на blending mode – Darker Color. При това положение, когато всички слайдери са дръпнати в крайно дясна позиция ефект върху снимката няма, но какво става когато отида върху червеният цвят на балона и започна с мишката да провлачвам на ляво? 🙂 . Става якото – избирателно измествам слайдера на цвета от снимката, върху който съм кликнал и въпросния цвят започва да се обезцветява.

Има подобен трик с Hue/Saturation, който бях описал в един предишен пост, но с Black & White чувството е по друго 🙂 .

снимки: stupotts и Martin Amm

Коментари през Facebook

Коментирай първи.

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *