Adobe CS5.5 пристига много скоро

В последните седмици ми се събра доста време на път, както и по планините, където прекарах много готини дни и някак не остана достатъчно време и възможност за работа, от което изобщо не се оплаквам :). Прекрасно обработени писти + много сняг + много слънце на едно място винаги е уникална комбинация!

Междувременно излезна Creative Suite 5.5. Първите въпроси, които се появява след всяка нова версия у потребителя са “какво ново тук?”, “има ли смисъл да го купувам/свалям?”, “по-лаком ли е за памет от предния?”.

За тези, които си купуват софтуера, респективно и adobe-ския има една съществена новина – от сега нататък може да използвате абсолютно легално продуктите от Master Collection без да ги закупувате, а само с абонамент, който абонамент включва всички ъпдейти, които излизат междувременно. Може да избирате измежду приложенията или да се абонирате за цял пакет по избор. Мисля, че това е страхотна идея за малки компании, което позволява много по-малка стартова инвестиция, докато колелото на бизнеса им се завърти по-бързо, за да могат да си позволят закупуването на съответното приложение или пакет. Въпреки, че според мен Adobe целят да спечелят повечко от по-честото ъпдейтване с тези междинни версии, гъвкавостта на абонамента дава повече опции на юзърите за намаляване на разходите за софтуер, било то на месечна или годишна база.

С този рилийз Adobe разбиват цикъла на ъпдейт на продуктите си през 18 месеца. От сега нататък този цикъл ще е през 24 месеца, като междувременно ще излизат съществени ъпдейти като този през по-малки периоди от време. Има една много съществена тенденция, която оказва натиск върху излизането на подобни ъпдейти – много скоростното развитие на мобилните устройства и в частност таблети и смартфони. Възможностите, които тези устрйства имаха преди година са в пъти по-големи в момента и предполагам ще бъдат в пъти по-големи след още половин година (с внедряването на дву и четири ядрени процесори в мобилни устройства), същото, макар и леко по-забавено развитие имат и операционните системи Android, iOS (май са това само…Blackberry извън USA не се представя на ниво).

Ъпдейта с абонамента може да е добра новина за финансовия отдел, но какви са добрите новини от версия 5.5 за всички, които използват Creative Suite?
По отношение на Photoshop – революция откъм интеграция с таблети – Adobe Photoshop Touch Software Development Kit (SDK) дава стабилна основа на девелопърите в създаването на приложения, които да комуникират с Photoshop през Android, iOS, и идващият Blackberry Playbook устройства. Дали това не е началото на края на таблетите на Wacom? Още е рано да се говори за това мисля.

Adobe представиха и 3 iPad приложения, които демонстрират креативните възможни за интеграция на iPad в работната среда на Photoshop – Adobe Color Lava for Photoshop, Adobe Eazel for Photoshop and Adobe Nav for Photoshop.

По отношение на уеб потребителите посоката на развитие на CS5.5 е мобилният пазар и по-конкретно ъпдейт на webkit енджина, солидна интеграция на HTML5 и CSS3 към Dreamweaver, jQuery mobile framework интеграция за браузър-базирано съдържание, PhoneGap framework интегриран с Dreamweaver (extension), Multiscreen Preview панел за мултиплатформено тестване на едно и също съдържание. Добавен е Adobe Flash Builder 4.5 Premium и Flex 4.5 framework, включващ мобилна поддръжка.

InDesign също е адаптиран към употреба с таблети, добавена е и поддръжка на видео, аудио, 360 градусови снимки, интеграция с HTML5, както и подобрения по отношение на итеграцията му с Adobe Digital Publishing Suite.

Новостите, които Creative Suite 5.5 носи със себе, далеч не се изчерпват с описаното в по-горните редове. Вероятно всеки от нас ще намери по нещо полезно, което да ускори и улесни ежедневните ни таскове, но ми се струва, че ъпгрейда ще е най-вече заради интеграцията на пакета с мобилни устройства, която до момента не беше особено застъпена. CS5.5 ще се появи на пазара в началото на май.

Коментари през Facebook

1 Comment

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *