Adjustment layer в Photoshop със и без маска

В този пост няма да се впускам в подробности какво е Adjustment layer и какви са функциите му и разликите с обикновен слой, по скоро искам да изясня една лека подробност, свързана с такъв тип слоеве, която мен лично ме дразни. Всеки път когато създадем нов Аdjustment layer, освен самия слой се създава и маска към него – тази дефолтна настройка на Photoshop ме дразни лекичко, затова когато седна на нова инсталация на програмата, една от първите настройки, които променям е тази. И вас ли ви дразни?! От къде се променя ли? От падащото меню в горния десен ъгъл на layer панел-а, изберете Palette options. В най-долната част на прозореца, който ще ви се отвори има отметка Use default masks on adjusment. След като махнете отметката, всеки път когато създадете нов Adjustment layer, Photoshop ще ви отваря “чист” слой без маска към него.

Около Palette options има и един много як недокументиран трик, но ще ви го споделя около Коледа, за да стане тематично 😉

Коментари през Facebook

2 Comments
  • theivo
    October 31, 2007

    Не те разбрах нещо ? Защо не ти трябва маска ?

  • ph1x
    October 31, 2007

    В повечето случай корекцията от adjustment layer-a искам да е на цялата снимка, а не на определена част от нея. Затова не ми трябва маска. И като е така всеки път, когато създам adjustment layer трябва да трия маската. А ако цъкнеш тая отметка няма да ти се налага да триеш всеки път маската, когато не ти трябва а adjustment layer ще се появява без маска автоматично. Въпрос на начин на работа. На мен ми е по-готинко да няма маска :).

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *