Acrobatично портфолио

Началото на юни излезнаха няколко бети да ни раздразнят любопитството, след което някакси между другото се появи и Acrobat 9, и ако съдя по посоката в която се е развил той в cs4 ще е наблегнато на RIA, Flex инвазията и гъвкавостта на мрежата. Любопитно ми е също до каква степен се е развило взаимодеиствието и съвместимостта между различните приложения вътре в Master Collection. Наред с яките глезотийки, които се появяват с всяка следваща версия ми се иска да видя отново много подобрения в интеграцията между приложенията (аналог на dynamic link не само за бившите приложения от Production Studio), както и може би нови такива в малко по-начална фаза като Device Central. Особено ме вълнува Illustrator/Indesign/Photoshop към Flash/Flex (sneak peak), също After Effects/Flash комуникация, също подобрения в слабите моменти на smart objects към Dreamweaver, на Illustrator към InDesign и InDesign към Photoshop най-вече що се отнася за текст. И друго –  да не забравяме, че Thermo ще се появи или сега с CS4 или до пролетта на 2009. Естествено и ресурсът, който се изисква е от значение, но да не се отплесвам, че топика тук е друг…

Тъй като pdf форматът е достатъчно гъвкав не е кой знае каква новина, че поддържа swf още от по-стари версии, но с 9-ката нещата придобиват друга форма – тук вече ясно се усеща, че Flash и PDF работят като едно цяло. Освен, че acrobat.com вече e по-скоро онлайн приложение, комбинирано с Adobe ConnectNow, Buzzword, възможност за споделяне и ъплоуд на файлове (подобно на Photoshop Express) семейството на Acrobat се превръща в един много мощен и гъвкав  инструмент в ръцете на дизайнера с широк спектър на употреба.
Топика в този пост е създаване на портфолио и по-конкретно колко лесно може да си направим ефектно портфолио без особени усилия с Adobe Acrobat 9 Pro Extended.

Отваряме Adobe Acrobat 9 Pro Extended оттам File > Create PDF Portfolio. Това е същественото :).

Следва да издърпате в самия файл файловете, който искате да включите в портфолиото, като файловете могат да бъдат всякакъв тип без zip, stuff, exe и app. От дясната страна имате нещо като spry меню, от което може да променяте цветовата схема, както и лейаута, може да добавяте header с текст и снимка, може да добавяте, за по-подробно описание, нещо като мини метадата към всеки файл от портфолиото, и накрая естествено има възможност да го запазите, както и да го share-нете директно през новия acrobat.com. За да го share-нете имайте на ум, че трябва да е save-нат преди това. Мисля, че с съвсем малко разцъкване ще се убедите, че нещата стават елементарно с едно натискане. Изобщо новият Acrobat rulez!

Естествено такъв тип презентация или портфолио може да си направите и с малко action script и Flash или с Flex, но ако не искате за нещо толкова просто да се набърквате там пробвайте с Acrobat – елементарно е.

Може също да хвърлете един поглед както и да участвате в Acrobat 9 PDF Portfolios Contest.

Коментари през Facebook

1 Comment
  • nqma
    February 1, 2009

    можеш да научиш няколко български думички – не е толкова трудно

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *