7 начина за обезцветяване на изображение с Photoshop

Понякога едно изображение изглежда много по-добре, когато е черно-бяло. Но това не е причина да снимате черно-бели снимки. Всъщност за мен няма основателна причина да се снима черно-бяло. Дори напротив. Снимайте цветно! Защо ли?! Защото в една цветна снимка има много повече информация, която може да се манипулира, отколкото в една черно бяла. А когато снимате черно-бяло, оставяте камерата да реши кое е добре за снимката, което не е правилният подход.

Предлагам ви няколко начина за обезцветяване на изображение с Photoshop.

1. Най-елементарния начин е да оставим Photoshop да прецени как би изглеждала добре снимката Image > Adjustments > Desaturate. Освен че така става много бързо, крайният резултат е всичко друго, но не и най-качественият, който може да се постигне. Затова не ви препоръчвам да го правите по този начин, ако искате да извлечете максимално от едно изображение.

2. Image > Adjustments > Hue/Saturation – дава абсолютно същият резултат, както Image > Adjustments > Desaturate, но тук предимството е, че тази команда може да бъде направена с Adjustment layer и по всяко време може да се комбинира и коригира.

3. Image > Adjustments > Channel Mixer – Old school начин да се използва един инструмент, предназначен за нещо съвсем друго, за целите на черно-бялото изображение. Първото нещо , което трябва да направите след като отворите Channel Mixer е да отметнете най-долу на панелчето Monochrome. След като направите тази отметка снимката става черно-бяла ( ако не е станала отметнете Preview отстрани) и може да комбинирате трите черно-бели канала, така че да балансирате чернбялото изображение.

4. Друг похват е да си изберете най-хубавият канал измежду RGB, и да работите само с него, което смятам за малко ограничен вариант.

5. Стигаме до един от двата начин, който предпочитам. Това, което наистина ни трябва, за да направим качествена черно-бяла снимка е luminance на снимката или нюансите на сивия цвят в нея, отделени от цветовете. Най-добрия начин да се извлече luminance от едно изображение е следния – първо трябва да конвертираме снимката към друго цветово пространство – LAB. В channel панел-а ще получим три канала като резултат – Lightness, A и B.
A и B каналите съдържат информация за цветовете, докато Lightness каналът съдържа Luminance на изображението – точно това което ни трябва. Сега след като имате отделена черновялата информация може да си я обработите, както ви харесва.

6. Gradient Map – да знам, че не се използва обикновено в такъв аспект, но в определени случая прилагането му дава много добри резултати и в комбинация с Hue/Saturation и малко заиграване с Blending modes прави чудеса. Най-обикновен Gradient Map се прилага по следния начин – Layer > New Adjustment Layer > Gradient Map, след което изберете за първи цвят бяло, а за втори черно. Като тук Gradient Editor-a позволява да се добави и трети цвят за допълнително донагласяне на нюансите.7. В Creative Suite 3 се появи един нов инструмент, който превъзхожда повечето техники за правене на изображение от цветно черно-бяло. Може да го намерите под Image > Adjustments > Black and White. Както се разбира от името му, той е създаден специално за това и според мен добре си върши работата. Прeдимство е и че може да се прилага като Adjustment layer, което го прави доста гъвкав и полезен.
Един трик от мен за този готин инструмент Black and White – когато отворите този инструмент, освен стандартния начин на употреба има и друг. Отидете с мишката върху снимката, докато сте отворили диалоговия прозорец Black and White задръжте левият бутон. Ще видите, че мишката се променя в малко по-странна ръчичка. След като размърдате мишката с натиснат ляв бутон, Photoshop автоматично прехваща цвета, на който сте кликнали и го коригира в посоката, в която му указвате. Така не е нужно да търсите цвета по слайдерите, а просто да кликнете върху него и да дръпнете накъдето трябва.

Като още една алтернатива бих споменал Adobe Lightroom, който предлага уникални инструменти с много високо ниво на контрол върху цветовете, но за благинките, който този софтуер предлага относно черно-бели снимки ще се спра в отделен пост.

8. И един бонус 🙂 . Това е трик, който може да се ползва със съвсем други цели, но принадлежи на този постинг. Имате отворена снимка с един слой, създайте нов празен слой, оцветете го в черен или бял цвят и му сменете blending mode на color.

Коментари през Facebook

6 Comments
 • BallHead
  October 30, 2007

  Уоу, трябва да се позанимавам малко с тази програмка… изглежда ми интересна.

 • Спейс Дюд
  October 30, 2007

  Добре, не може ли просто да си десатурираме… ?

 • ph1x
  October 31, 2007

  Естествено че може, но когато търсиш качество, а и трябва да се съобразиш с клиент, начин на печатане и тн.. трябва да имаш място за мърдане (различни варианти за решаване на един проблем).
  Ако държиш на качеството командата desaturate е най-лошия вариант.

 • немия
  November 11, 2007

  чудничко даи сиа да си строшим камерите в земят щото ниакои се е научил как се бачка с десатурациата

 • ph1x
  November 11, 2007

  Иво тоя мохабед “чудничко” странно ми напомня на един пич дето беше “бомбок”…те и повечето така му викаха.

 • theivo
  November 17, 2007

  немия не съм аз ! …или има мой адаш наоколо

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *