Вълшебното бутонче тилда (~)

Преди няколко дни в един от постовете си споменах за символът “~” (тилда). Всъщност този символ не само присъстваше, но играеше главна роля в трика за оптимизация. Самият символ “~” се намира най-вляво под “escape” и до “1” на стандартна qwerty клавиатура. И като заговорих за трикове и символа “~”, ето няколко коренно различни един от друг трика в които този символ е замесен.

Illustrator в комбинация с “~” изпълнява команда, която аз лично нямам идея дали и как може да се направи по друг начин. Изберете например ellipse tool от tool панела в Illustrator, след което започнете да рисувате круга. Без да пускате бутона на мишката, докато изписвате кръга задръжте “~” и дръпнете рязко мишката в произволна посока без да пускате бутона на мишката. Резултатът ще го видите сами 🙂 .

Ako сте пробвали да влезнете в Fullscreen Mode в After Effects с “Tab” или “F” (стари навици от Photoshop) и не се е получило значи не сте използвали магическия символ тилда. Един път натискане на “~” After Effects влиза в Fullscreen Mode, с още едно натискане излиза. В After Effects, след натискане на тилда за Fullscreen излиза активния панел – най-често това е Composition. Но трябва да се знае, че ако искате да видите различен от composition панел на Fullscreen, просто трябва активирате съответния панел преди да натиснете тилда.

Тилда може да ви спести също няколко натискания в Photoshop при работа с Channels панела. Ако искате да работите върху един канал, но да виждате preview от всички канали може да направите следното. Както сте в Channels панела, изберете каналът, върху който искате да работите и натиснете тилда. Натискането на тилда, ви дава възможност да видите preview от всички канали, като ги прави видими, като същевременно остава селекцията само на каналът който сте си избрали преди това. Има и още, когато ства дума за тилда и канали. Както сте в Channels панела с ctrl+1 избирате първия канал, без значение дали тои е Red, Cyan, Lightness (зависи то цветовото пространство, в което се намирате), с ctrl+2 следващия и така нататък в тази последователност, а за да видите отново композитния канал, просто намесвате тилда ctrl+~. Но ако натиснете ctrl+alt+~ се получава нещо по различно – зарежда се селеция на композитният канал на база на luminance стойностите на снимката (нюансите на сивия цвят, който я изграждат).

Коментари през Facebook

Коментирай първи.

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *