Текстът като Art Brush

Type on Path беше една от много яките добавки към Photoshop CS2 – една функция типична за векторния софтуер се появи в Photoshop тогава. Но програмата от която беше взаимствана тази функция е Illustrator.


Някои от нещата които могат да се правят с пътека и текст са възможни и в Photoshop, но все пак Illustrator е създаден за такъв тип векторни финтове и това е мястото където може да направим нещо отвъд елементарното цъкане върху пътя и писане на текст. След този коментар ми се прииска да напиша няколко реда повече за още един начин на прилагане на текст към пътека и да загатна още един път, че понякога функции, които са създадени за съвсем друго с малко повече фантазия си променят предназначението и за капак се получава добре :).

И така, знаем как се пише текст по пътека – създава се пътека избира се Type Tool, цък на пътеката и почваме да пишем. Да разгледаме един друг начин, който според мен дава по-добри резултати в много случаи, въпреки че си има и голям недостатък.

Имаме текст без значение дали има ефекти на него или не. Идеята е да го направим на Brush, след което този Brush да го приложим на пътеката – резултатът е различен от нормалното писане на пътека повярвайте. За да го направим на Brush първо трябва да го направим на криви Text > Create Outlines, което автоматично “запечатва” написаното и то не може да се променя оттук нататък. Това е недостатък, но да вървим напред! След като вече е на криви го провлачете към Brush панела, ще видите диалог за вид на brush-а, изберете Art Brush и ОК. След което направете пътека, селектирайте я и цъкнете на brush-а, който току-що създадохте, за да видите ефекта от всичко това. Остава да се позабавлявате с различни пътеки, шрифтове и резултатът, който ще получите.

Двата текста в горната част са направени с писане по пътека, както си личи от screenshot-a, а долните два са с техниката, която разгледахме, като малко съм поразтегнал пътя, за да се усети разликата.
Zoom in

Дали ще работите по този начин или не изборът е ваш, дали ви харесва или не също зависи от начина ви на работа, а дали липсата на гъвкавост го изключва като начин на работа?! Много обичам гъвкавостта но мисля, че въпреки невъзможността на текста да се edit-ва, резултатът от тази техника в много случаи си струва – пробвайте и ще се убедите.

Коментари през Facebook

2 Comments
  • Ivan Savkov
    July 22, 2008

    и така пак можеш да редактираш текста така ли?

  • ph1x
    July 22, 2008

    ее не 🙂 щеше да е добре да може, но тук вече гъвкавостта е за сметка на editability-to

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *