Създаване на metadata template в Bridge

Metadata – това е просто казано описателна информацията, която се съдържа в файл. Tя може да бъде, както въведена в последствие, така и автоматично генерирана по време на създаването на файла от софтуерът или хардуерът ( фотоапарат например ), който го създава. Adobe’s Extensible Metadata Platform (XMP) е платформата, която поддържа функционалната част.
Целите на метадатата – бързо и лесно намиране на файлът по ключови думи, коментари и информация за самия файл, както на вашия твърд диск, така и в най-големите търсачки.

Ако не се лъжа Nikon D200 преди може би година, стигнаха малко по-далеч – за първи път фотоапарат се свързва с GPS, като добавя в метадата информация за местоположението където е направена снимката. Като информацията за това съдържа и линк към Google Maps с точното местоположение. Готинко а? И още нещо – Google роботите претърсват и метадатата на PDF файловете.

Дотук с обясненията що е то метадата и има ли смисъл. За лесно въвеждане и манипулация на метадата бих ви препоръчал Bridge и Lightroom.

Както с Bridge така и с Lightroom, можете да създавате готов пакет от информация (метадата), която да прилагате на неограничен брой файлове с едно натискане. Става по следния начин: в Bridge от менюто горе изберете Tools > Create Metadata Template, след като попълните информацията дайте име на шаблона и Save. Сега вече имате готов шаблон с цялата информация, която сте въвели и може да го добавите към файл за секунди и да прескочите всичкото писане отново. Отидете на Tools > Append Metadata и избирате името на шаблона – с тази команда ще добавите информацията към вече съществуващата информация, ако има такава. Ако пък искате да изтриете цялата съществуваща метадата и да добавите друга Tools > Replace Metadata и името на шаблона. Сега отворете Metadata панела Window > Metadata panel и ще видите вече актуализираната информацията.

Adobe Lightroom предлага повече възможности с метадатата, но пък не се инсталира автоматично с Photoshop и може би не всички го имат инсталиран. Все пак ще вметна как става и с него. Отваряте Library секцията (ctrl+alt+1), където най-долу от дясната страна е Metadata панела. Там от падащото меню на Presets избирате Edit Presets. Отваря се прозорец, в който да си попълните инфомацията. След като я попълнете най-горе в същия прозорец от падащото меню (където пише Custom) изберете Save current setting as new preset, след което му дайте име и готово!
Новия Preset, който създадохте току-що ще се появи в падащото меню на Presets в Metadata панела.

Добавянето на метадата за мен е най-лесният и гъвкав начин да си намирам файловете без значение форматът им, стига той да се поддържа от Bridge, като търсачката на Bridge е също уникално гъвкава и продуктивна.

Коментари през Facebook

0 Comments

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *