Сваляне размера на изображение под 14k

Преди дни един приятел ме помоли да му намаля една снимка за аватар на автофорум. Изискванията за аватара бяха нещо от сорта не по-голяма от 150 х 150 px с размер не по-голям от 14к. Той беше пробвал да го направи с Photoshop, но качеството на изображението пада, когато се бута размера и това е съвсем нормално. Зачудих се за момент как човек, който не се занимава с графична манипулация, ще успее да бутне размера на снимка до 14к и да запази качеството и, за да му позволи системата да си я качи като аватар, все пак това беше просто аватар, а не тест за оптимизация на jpeg хъх.

В Photoshop има голям брой улеснения, които обикновено не са изнесени на най-видимите места, но когато се поровиш из менюта, триъгълници по ъглите и комбинация на всичко това с alt и shift. Същият е случая и тук – опцията, която позволява такова намаляне на изображение до определени пиксели да се случи бързо и лесно се кавза Optimize to File Size. Ще я намерите като влезнете в Save for Web & Devices ( File > Save for Web & Devices ). Оттам чуквате на малкия триъгълник, който се намира от дясно на падащото меню Preset и ще видите опция Optimize to File Size.

optimize to file size

Като чукнете на нея остава да въведете желания размер.

optimize to file size

Резултатът от оптимизирането на аватарът, който беше повода за този пост може да видите тук.

Добавка за финал – три отлични поста за оптимизация на JPEG и PNG от Smashing Magazine:
Clever JPEG Optimization Techniques
Clever PNG Optimization Techniques
PNG Optimization Guide: More Clever Techniques

Коментари през Facebook

4 Comments
 • Янко Андреев
  December 7, 2009

  Хм, това не го знаех. Наистина доста полезно 🙂
  Аз досега винаги като ми трябваше нещо подобно го правех с IrfanView. Там може да задаваш на jpeg до какъв размер да стане.

 • ph1x
  December 8, 2009

  И тук може 😉

 • aleksoft
  December 19, 2009

  Полезно

 • Иво
  April 9, 2010

  Не го знаех този трик, мерси.

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *