Равносметка от Adobe MAX 2015

Вчера и днес тече годишната конференция Adobe MAX, на която Adobe очертават посоките за развитие и обявяват новостите около продуктите от Creative Cloud.
Както винаги за всекиго по нещо – за някой приложения малко повечко закачки и добавки за други не чак толкова. Посоката на вмъкване на все повече инструменти от десктоп приложенията в мобилните приложения също личи ясно, като тези интрументи се адаптират за touch и pad. Все повече основни инструменти за ретуш, лейаут, UX, векторизиране и уеб намират място в мобилните приложения, все повече възможности за интуитивно споделяне през облака и комуникация чрез него. Плюс няколко нови приложения, плюс няколко нови и много съществени инструмента…

Illustrator CC

Adobe Illustrator CC

Shaper Tool gives you functionality that you previously had to use 12 different tools and panels to achieve – all baked into a single tool. It’s a must faster, more intuitive way to create perfect geometric shapes by loosely drawing basic shapes like circles, squares and polygons. These are live shapes, so they are non destructive.

 • Shaper tool е резултат от стремежа да се обединят 12 на брой инструмента в един. Shaper tool може доста неща и е изключително интуитивен. Пълната му сила ще разберем като излезне и го тестваме.
  Тук може да видите негово демо.
 • 10x по-бързи Pan и Zoom, както и 10х по-мощен Zoom до 64 000.
 • Touch ъпдейти
 • Ъпдейти в Live Shapes, SVG Export Option, Smart Guides

Illustrator Draw също получава ъпдейт с добавени гридове и гайдове и вече ще бъде достъпен и за Android.

Photoshop CC

Adobe Photoshop CC

 • Adobe Fuse CC е добавен към CC. Добавена възможност за синхронизиране на 3D модели през CC за употреба във Photoshop.
 • Ъпдейт на Artboard възможностите – при тяхната визуализация и селективно подреждане в layer панела, както и експортирането на asset-ите.
 • Touch ъпдейти

InDesign CC

Adobe Indesign CC

 • Нов и подобрен touch, подобен на този в Comp CC
 • Добавена възможност за вмъкване на документ през Digital Publishing във уеб сайт и споделянето му през социални мрежи. Sneak Peak може да видите в това видео между 4 и 13 мин.
 • Touch ъпдейти

Photoshop Fix и Capture CC

Adobe Capture CC Photoshop Fix
Capture CC и Photoshop Fix са двете нови мобилни приложения обявени на Adobe MAX.

В Capture CC Adobe са комбинирали възможностите на няколко приложения – Adobe Brush, Adobe Shape, Adobe Color and Adobe Hue. С помощта на камерата на устройството Capture CC може да създава:

 • цветови схеми
 • различни видове четки от снимка
 • преобразува обекти от снимка във векторни обекти

 

С Photoshop Fix може да се извършват елементарни ретуши подобно на това което правят Crop, Clone Stamp, Healing Brush, Liquify, Smooth, Color Adjustments и останалите подобни инструменти във Photoshop. Вмъкнат е и един (специален бих казал) Face бутон, който използва liquify в комбинация с face recognition по-уникален начин. Photoshop Fix oт една страна наподобява цветовите способности на instagram настройките, но всъщност е с далеч по-обогатена функционалност и възможности. Идеята е да се пипне тук там снимката в движение и това да става бързо и интуитивно от всеки, дори и от хора без задълбочени Photoshop познания. Файловете създадени с Photoshop Fix могат да се импортнат в Photoshop през CreativeSync заедно със слоевете, layer маските, цветовите корекции на smart обектите и всичко както си трябва. Видео от Terry White -> тук.

Уточнение – Photoshop Fix не е Photoshop Mix – това са две различни приложения! Видео от Terry White за Photoshop Mix -> тук.

Project Comet

Project Comet by Adobe

Project Comet is an end-to-end UX design solution

Project Comet е новият инструмент за prototyping и user experience, който се очаква да улесни с възможностите си всички UI/UX дизайнери. Както всеки стартов проект ще има много промени и добавки в краткосрочен план. Това е първият инструмент от Adobe изцяло създаден за UI/UX дизайн и комбинира възможностите на няколко приложения (Photoshop, Illustrator, InDesign) така че да намали триенето и да увеличи производителността на UI/UX дизайнера. Всички съществуващи asset-и от Photoshop и Illustrator са съвместими с Project Comet. Интегриран е и с Adobe’s CreativeSync.
*Adobe’s CreativeSync е технологията, която осъществява връзката между десктоп и мобилните приложения от CC.

Adobe Comp 2.0

Terry White прави достатъчно ясна презентация какво да очакваме от втората версия на Adobe Comp.

Adobe Stock

Първоначално с обявяването през юни на Adobe Stock, Adobe навлезнаха остро в пазарната територията на ShutterStock, iStockPhoto, Getty и останалите компании, които предлагат стокова фотография – повече от 40 милиона висококачествени изображения, векторни графики, илюстрации и лесна възможност за тест преди покупка и споделяне през облака. Сега те са една стъпка навътре в тази битка като обявиха че добавят и стокови видеа към Adobe Stock, както и разширени възможности в интеграцията на тази услуга чрез облака с приложенията от CC.

Видео обработка и 3D

 • новoто приложение Adobe Fuse CC с директна връзка към Photoshop и със сериозни възможности за манипулация на 3D обекти + библиотеки и пресети към тях.
 • Нов Lumetri Color панел в Premiere Pro CC, включващ няколко инструмента за цветова корекция много подобни на adjustment color инструментите от Lightroom и Camera Raw. Както и Cinematic пресети в Creative панела, които с лекота прилагат цветови схеми върху видео (не беше ли това част от идеята зад SpeedGrade?!).
 • Dynamic link от Premiere Pro към Audition (Remix) – малко магии тук
 • HDR съпорт в Premiere Pro CC
 • подобрения в color adjustment инструментите и tracking възможностите на After Effects
 • подобрения в 4к-to-8к съпорт в After Effects
 • директна връзка през library панела на After Effects с видео библиотеките в Adobe Stock, както и възможност за закупуване без да се напуска приложението.
 • нови Touch възможности, оптимизации за Apple Track, Surface Pro и Windows таблети

Това са ключовите моменти от ден първи и ден втори на Adobe MAX 2015

След като Adobe преминаха към Creative Cloud и subscription only модел, всички ъпдейти на приложенията се получават в движение, така че някои от горепосочените добавки вече ги имаме, ако сме ъпдейтвали скоро, докато останалите от тях ще пристигнат скоро.

снимки и ресурси: adobe.com, creativebloq.com, wccftech.com

Коментари през Facebook

Коментирай първи.

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *