Първи впечатления от Bridge CS4

Adobe Bridge еволюира в истински браузър в седмата версия на Photoshop и ако приемем, че Photoshop 7 обуслови началото на този браузър, то Photoshop 11 (CS4), доказва, не само че е имало (не)осъзната нужда от него, а и че всеки графичен дизайнер е добре да хвърли по обстоен поглед към това приложение. Било то, за да понаучи нещо ново, или за да има по-лесен достъп до файловете си, или пък за да изгради структура на работата си (collections и smart collections), по начин по който друг браузър не може да го направи. Bridge съчетава много и с всяка версия го прави все по-интуитивно и достъпно дори и за хора, който не се занимават професионално с дизайн, звук, видео обработка и тн…

Първото впечатление, когато стартирах Bridge CS4 беше, че “запалва” доста бързо. Със сигурност не по бавно от предходната версия. Оттам следва интерфейса – яка промяна в цялостния интерфейс, както и на всички приложения от CS4. Може би трябва да мине малко време, за да посвикна с табулацията и с някои други принципни промени в останалите приложения, но като цяло новите промените са към много “по-мек”, гъвкав и от там по-приятелски интерфейс.

Промените по навигацията – изнесени са на бар пълният път до директорията, в която се намираме и още няколко бутона за улеснение и бърз достъп до последно отворени файлове, последно отворени папки. Виждаме под ръка и менюта за филтриране и сортиране. Workspaces са изнесени също за по-лесен достъп, като полето на което са изнесени може лесно да се свива и разтегля, както и да се пренареждат позициите на workspaces в самото поле. Добавенo е и search поленце, което може да се насочва къде да търси.

Друго – има много тарикатски добавки по отношение на скоростта на preview-to. Често се налага да се отварят директории със изображения с по стотици мегабайти обем – за по-лесното отваряне на preview на големи по обем файлове е сторено не малко в новия Bridge, но да не изпадам в такива подробности в този преглед.

Друго – много полезна корекция в List View – когато се скролва настрани името на файла остава, докато информацията за файла се скролва и така се преглежда много по-лесно, когато имаме много на брой файлове.

Друго – отново view добавка, наречена Review Mode (ctrl+B), която се намира на бара за който говорих в началото и всъщност си е една flash базирана “въртележка”. За показване на файлове на клиенти върши много добра работа и което е най-важно при работа с клиенти много професионално изглежда review-то. Направих и от тази добавка един shot.

Друго – бутончето Open in Camera Raw, което по всяко време е на един клик разстояние ме радва много. Output to Web (Gallery) and PDF е също леко нововъведение за което тепърва ще си говорим.

Накратко това са част от новостите, които правят впечатление след един преглед през новичкия интерфейс на Bridge CS4. Оттук нататук започваме да го нищим в детайли :).

Коментари през Facebook

0 Comments

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *