Пръв поглед към CS5 и никакво свободно време

cs5 installed

CS5 е тук и може би вече сте изгледали по някое и друго видео тук и там за благинките, които предлага. Въпреки, че ще ми трябва доста време докато го разцъкам обстойно и намеря функциите, които ще намалят времето ми за работа и ще увеличат почивката ми, вече има някои добавки, които съм сигурен, че ще ми влизат в употреба постоянно.

Много се зарадвах на обновената поддръжка на CSS в Dreamweaver. Доколкото успях да го разцъкам останах с впечатлението, че ще използвам Firebug и Web Developer по-рядко, благодарение на ъпгрейда на Live View с Live Code и Inspect.

Сериозен ъпгрейд претърпява и engine-а на Camera Raw. Новият engine-а е с дата на производство 2010 :), докато старият беше 2003. Пренаписването на ядрото е и причината noise и sharp (grain) настройките да си вършат толкова добре работата.

Ъпдейта на Refine Edge в Photoshop сам по себе си си заслужава ъпгрейда на Photoshop, но наред с него има един куп подобрения. Според мен от версия 8 (CS) Photoshop не е претърпявал толкова подобрения. В CS5 се появява отново нещо, което смятах за изгубено – Mini Bridge или както се казваше в Photoshop 7 – File Browser. Още по-якото е че освен в Photoshop, Mini Bridge пресъства и в InDesign! Малкия Bridge съвсем не е единствения уоу ъпдейт в InDesign – Gap Tool, Round Corner live ефект, независим текст от колонки и все по-лесна интеграция с Flash са няколко от новостите заради, които си заслужава ъпгрейдът.

Въпреки, че Soundbooth има пространство за еволюция, за да достигне Audition, в Soundbooth CS5 е значително подобрен multitrack editing-а, както и са добавени над 900 семпъла в Resource Central.

До последно се надявах, че After Effects CS5 ще работи и на 32 битови ОС, но уви – иска си 64-те бита :). Надявам се поне това 64-битово изискване е за добро и разликата в скоростта на изчисляване в сравнение със CS4 да е осезаема дори за потребители като мен, които нямат един куп навързани в клъстър машини, а разполагат с една сравнително бърза машина. Добрата новина е че всички други приложения от CS5 могат да се инсталират, както на 32 така и на 64 битова ОС.

На много от добавките ще се спра подробно, надявам се да имам свободно време за повече от тях.

Коментари през Facebook

2 Comments
 • techops
  April 28, 2010

  И аз ги разучавам от известно време някои от програмите в новият пакет. Общо взето съм доволен то нововъведенията, струва ми се че зареждат малко по-бавно, а при Bridge се усеща осезаемо. Изгледах и кратките клипчета от AdobeTV, и си личи че доста са се постарали. Но поне засега не видях да има Configurator екстенжън към Ps CS5, надявам се да го добавят, защото не мога да си ползвам панелите от CS4. Също много ми липсва навигатор панела от CS3 в InDesign. Надявах се, че ще го върнат, но не, но пък са добавили доста нови неща за да правим по-интерактивни документи. 🙂

  С удоволствие ще прочета бъдещите ти статии.

 • ph1x
  April 29, 2010

  Скоро ще има Configurator 2, който ще създава панели и за InDesign 🙂

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *