Пренос на снипети през Gist

Какво са снипетите?

Снипетите (snippets) са предварително създадени и запазени елементи, които могат с лекота да се модифицират и преизползват. По друг начин казанo те са блокове код, запазен с цел да се използва наготово следващият път когато потрябва. Повече информация за снипетите и употребата им в Dreamweaver и InDesign ще намерите тук.

Какво е Gist

Як инструмент от Github с който може бързо да споделяте снипети (код, текстове, файлове…). Gist може да достъпите на адрес gist.github.com. Интерфейса му е достатъчно интуитивен – всеки с малко технически познания в тази сфера би се ориентирал кое какво е.

Github's gist example

Github’s gist example

Повече за функционалността на Gist може да намерите тук.

Как се използват снипети през Gist със Sublime Text

Първо трябва да имате инсталиран Sublime Text, заедно с Package Control. След което в Sublime извиквате прозореца за инсталация на плъгини – cmd+shift+p / ctrl+shift+p, в който пишете обичайното Package Control: Install Package. След което пишете Gist и ще имате една единствена възможност за избор, както се вижда на скрийншота по-долу – инсталирате го.

инсталиране на Gist в Sublime Text

инсталиране на Gist в Sublime Text

Gist плъгина е инсталиран в Sublime. Сега остава да “вържем” Sublime с Gist. Това става в две стъпки – създаване на token в github и копиране на този token в едно файлче.

Създаване на token в github

Логвате се в github с акаунта си, след което отивате на Settings/Personal Access Tokens. Избирате Generate new token, задавате някакво име на токена (така че да ги разпознавате кой кой е ако станат много)

Създаване на токен в Github

Създаване на токен в Github

След още една стъпка ще имате токен, който има подобен вид на този стринг – f832c91c77c36c41e77291a5624427362f15a640.

Копиране на токена в Sublime Text

За да отворите файла, в който трябва да се сложи токена отворете Sublime и отидете на Preferences > Package Settings > Gist > Settings – User.

Paste token from Gist for Sublime plugin

Файлът, който ще ви се отвори най-вероятно ще е празен, поставете вътре токена в следния вид.

Ако започнете да изполвате по-засилено gist, gistbox е добър инструмент за организацията на снипетите.

Коментари през Facebook

Коментирай първи.

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *