Прекият път

Прекият път почти винаги е за предпочитане особено, когато той не е бодлив и обрасъл с храсти, а напротив – гладък и кратък, по-който може да се спуснете и без никакво усилие да си свършите работата. По-точно Photoshop да я свърши за вас. Ще се опитам да обхвана повече аспекти от силата на shortcut-ите и различните начини, по които те могат да се комбинират, за да ни улеснят максимално в ежедневната работа.

Ще започна от по-далеч – какъв смисъл влагам в това пряк път? Чрез различни комбинации от клавиши да извиквате някаква функция, екшън (action), поредица от екшъни, скрипт, дроплет и комбинация от всички тях, с което си улеснявате живота до там, че понякога с едно две натискания на клавиатурата Photoshop изпълнява команди, които ако трябва да ги правите ръчно биха ви загубили много ценно време.

Почти всичко по менюто може да се достъпва с shortcut-и. За доста от функциите Photoshop се инсталира с предварително дефинирани преки пътища, но ако предпочитате да си ги промените, може да го направите по всяко време от Edit > Keyboard Shortcuts (ctrl+alt_shift+k). От тук може да променяте начина по който стигате до Tool панела и до всички места в основното меню (горе). Освен това може да стигате с пряк път и до менютата на всички панели – това са малките стрлкички в горния десен ъгъл на всеки панел. До тях може да стигате като вместо Application Menus изберете Panel Menus и оттам съответния панел, който искате да достъпите.

Доколкото съм обръщал внимание повечето ми колеги предпочитат shortcut-ите да са на един или два бутона за по-лесно и логично, нали това е идеята. Тъй като в един момент, комбинациите се изчерпват започвате да добавяте и трети бутон, а може би и четвърти. Аз използвам доста комбинации с четири бутона ( Иво не се смей :)), но избягвам да комбинирам две ръце. Съвет – добавяйте колкото пръста ви е удобно в един shortcut, но избягавайте да си преплитате ръцете – нека всичко си остане с пръстите на едната ръка. Как прозвуча само :). Също избягвам да слагам shortcut-и на F бутоните. Под OSX изпълняват системни функции, които не мога да прежаля, а и тях си ги пазя за комбинации с екшъни, за които по надолу ще кажа няколко думи.

Съществуват shortcut-и, които не са документирани, които не може да се променят и които следва да се научат с малко повече четене и ровене по блогове и форуми. Няма как, всичко си иска и доволна доза тренинг. Пример е невзрачното тилда бутонче.

Освен чрез Edit > Keyboard Shortcuts има и друг начин за дефиниране на shortcut-и. Като създаваме actions и им добавяме shortcut-и. Тук вече ограничения няма. Може да комбинирате поредица от функции в един екшън, може да комбинирате екшън с друг екшън с трети екшън.., екшън с дроплет, екшън със скрипт и обратно, изобщо комбинациите се ограничават единствено от границите на изобретателността ви и най-хубавото на всичко това, е че каквато и комбинация да направите винаги може да я извикате с shortcut, тъй като екшън панела позволява да добавите shortcut към всеки екшън. Това става с double click върху екшъна и оттам избирате някои от F-овете+shift+ctrl.

Например имате 200 raw снимки по 50mb всяка и трябва да ги направите в размер за web. Може да си направите един екшън и Photoshop ще свърши останалото за вас. Така вместо да цъкате поотделно на всяка една снимка ще използвате компютъра по предназначение – да смята, а може докато Photoshop работи за вас да си направите едно кафе със сок праскова и да отморите малко :).

Ако сте си изгубили доста време да си създадете workflow като поредица от екшъни, лесно може да го споделите с някои като запазите папката с екшъните. Не можете да запазите екшън, а само папката която го съдържа като цяло. Може да го направите като селектирате въпросната папка в екшън панела и от панел менюто избетере Save Actions

Така с малко повече замисъл в началото може да си спестите много време чрез преки пътища, екшъни и различните им комбинации. Само малко повече мисъл и въображние нали?

Ъпдейт 1: Ако сте Keyboard Freak този пост ще ви хареса – The Ultimate List of Cheat Sheets for a Developer / Designer!!!

Коментари през Facebook

Коментирай първи.

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *