По-голям контрол върху Layer Styles

Едва ли има някой, които работи с Photoshop за уеб и не използва стилове на слой (Layer Styles). Визията и усещането на всеки контейнер, формичка или шрифт с по-голям размер приема много по-привлекателен вид ако сте приложили подходящата комбинация от стилове. Познавам хора, които не могат да живеят без Drop Shadow – същите от сърце се радваха, когато Drop Shadow се появи и в InDesign :).

Мисълта ми не е конкретно за Drop Shadow и неговата масова ползваемост, а за стиловете като цяло и контролът ни върху тях. До версия CS4 на Photoshop включително, леко ме дразнеше и ме бавеше невъзможността да запазвам настройките, които правя директно в Layer Styles панела. Липсваше ми малкото Save as Default бутонче, което върши чудесна работа в Shadows/Highlights например. В Photoshop CS5 това бутонче най-после се появи за всеки стил от Layer Styles панела под името Make Default, и веднага до него има и Reset to Default, ако все пак си искате настройките по подразбиране.

Възможността да си запазите често използваните стилове в Styles панела естествено си я има, но такива невзрачни бутончета добавени на правилните места, спестяват много време.

layer styles make default

Коментари през Facebook

3 Comments
 • techops
  July 12, 2010

  Винаги е хубаво да има опции за дефолтни настройки.

  Ако позволиш искам да попитам един въпрос: като имам два и повече слоя и на единият примерно сянката е на 120 градуса, на друг слой не мога да сложа други градуси без да се променят на първият. В смисъл не мога да имам различни градуси за различните слоеве? Това така ли е, или има опция да не зависят един от друг. Благодаря!

 • ph1x
  July 12, 2010

  Има една отметка, която прави независими настройките една от друга (Use Global Light). Като влезнеш в Drop Shadow отдясно на градусите махни отметката от Use Global Light – така ще го направиш независим! С Use Global Light ON и OFF може да контролираш всички стилове, в които има възможност за такава зависимост.

 • techops
  July 17, 2010

  Благодаря ти.

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *