Плъгини, нова версия и одобрение по ISO

Плъгини, нова версия и одобрение на PDF по ISO – някои от нещата, които ни донесоха последните няколко дни. Спирам се на един ъпдейт, няколко плъгина за Photoshop и Lightroom, както и един очаквано получен сертификат по ISO.

Започваме с Camera Raw. Вчера Adobe пуснаха Camera Raw 4.3.1, след като преди месец излезна 4.3. В 4.3.1 са коригирани, като проблема с отварянето на NEF от Nikon D100, така и проблем с качеството на конверсия при снимки правени с Olympus E3. Издадени са версии за Win и Mac със и без DNG Convertor.

За феновете на Flickr и дигиталната фотография, които вървят ръка за ръка, и благодарение на Lightroom 1.3 Export SDK, се появи плъгин за експортване на изображения от Lightroom за Flickr. Плъгинът идва от Jeffrey Friedl и спестява “дългия” процес по подготвяне на снимки през Lightroom за Flickr.
Най-актуалната версия на плъгина може да свалите от тук.

Другият нов плъгин идва от Microsoft – HD Photo плъгин за Photoshop. Microsoft са вкарали много надежди в новата HD Photo/JPEG XR технология за запазване на изображения, но дали ще пребори най-употребяваният формат за запазване на изображения JPG, времето ще покаже.
Последната версия на HD Photo plug-in за Photoshop разработен от Pegasus Imaging Systems може да свалите от тук.

А ето и новината! PDF 1.7 вече става ISO 32000 Стандарт! В постинг, който писах преди няколко седмици – “Войната на форматите” споменах, че PDF очаква да бъде стандартизиран по ISO. На 2 декември преключи гласуване и с 93% “за” PDF e вече стандартизиран по ISO. Тази гъвкава платформа определено го заслужава, и съм сигурен, че това допълнително ще побутне Adobe да развие възможностите на PDF Family отвъд представите ни за гъвкав документ.

Коментари през Facebook

0 Comments

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *