Още една умнa функция в InDesign

Тези няколко седмици съм в Мюнхен – малко ми е дисконфортно заради тоталната липса на отворени мрежи из града. Не го очаквах честно казано, но ще го преживея някакси още десетина дни. Заради липсата на нет на моменти имам чувството, че съм не в Германия, а в Афганистан. Иначе като изключа проблема с нета, изчанчения ред на буквите по клавиатурата и липсата на финтес в хотела, всичко е 6 :). Достатъчно лични “проблеми”!

Преди няколко поста заговорихме за “умните” функции в InDesign CS4 и отбелязахме факта, че броят им доста е нарастанал в последната версия сравнено с CS3. Тогава просто споменах за Smart Reflow, а сега ще я разгледаме по отблизо.

Отворете Preferences > Type и сложете отметка на Smart Text Reflow, както и на Limit to Master Text Frames ( по default и двете отметки са сложени ).Това е първото нещо, което трябва да направите, за да активирате Smart Reflow способностите на InDesign. След което нека да видим за какво точно се вдига толкова шум.

Казано накратко това е фукнция, която създава текстови полета тогава, когато има нужда, на места, които сме указали предварително в Master Page. Изниква въпроса “как InDesign знае къде да сложи текстови полета?”. Тук идва момента с Master страниците. Нека създадем А Master като направим по две празни текстови полета и ги вържем ( View Hide/Show Threads ) като на тази картинка.

След което отидете в първа страница на документа и вкарайте повечко текст в първото текстово поле, така че  текстовите полета на първата страница да “прелеят”. След като “прелее”, ако сте направили всичко както трябва, InDesign ще създаде необходимия брой страници, базирани на A Master, в които ще разположи останалия текст в текстови полета. Това автоматично създаване на текстови полета се случва при import, paste и дори писане на текст.

Освен, че създава текстови полета/страници, когато имате нужда от тях тази “умна” функция трие текстови полета/страници, ако изтриете текстът, който съдържат.

Както го написах до тук някои може да реши, че всеки текст, който “прелее” в такъв документ ще активира Smart Text Reflow – всъщност не е така. В противен случай нямаше да се казва Smart. Smart Text Reflow се активира, когато две условия са изпълнени – трябва да има поне две свързани текстови полета и те да стоят на различни страници. Това са минималните условия, които активират функцията. Ако второто условие, че трябва да имате вързани помежду си текстови полета на две страници ви смущава, винаги може да го прескочите, като създадете малко празно текстово поле ( без текст в него ) и просто да го вървете към друго поле от което ще започва текстът и ще се излива надолу.

Забравих ли да спомена, че Smart Text Reflow може да се използва и без Master страници. Естествено, че може просто махнете отметката Limit to Master Text от Preferences > Type и го почвайте :).

Коментари през Facebook

Коментирай първи.

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *