Къде е центърът?

Във Photoshop има няколко начина да се намери центърът. Кой център ли –  центърът на документа, центърът на съдържанието на слоя, центърът на селекцията, центърът на смарт обекта…центърът на центъра.

1. Как да намерим центъра на документа – вариант 1:
Отворете рулър бара на документа (ctrl+R). Цъкнете с мишката някъде върху разграфеното поле и започнете да дърпате отгоре по посока центъра на документа. Ще видите мишката да издърпва изкрящо синя лента – гайд. Без да пускате бутона на мишката продължете да дърпане гайда към средата на документа. В един момент като наближите и го размърдате около средата гайда сам ще се спре и ще “залепне” точно в средата на документа. Ако сте започнали да дърпате отгоре имате хоризонталния център. Дръпнете си и един гайд от ляво, за да намерите и вертикалния център. Този вариант е ако ви мързи да пипате клавиатура. Следващият (вариант 2) е доста по бърз, но трябва и клавиатура :).

гайдове център на документа

2. Как да намерим центъра на документа – вариант 2:
Отново с гайдове – отидете на View > New Guide и въведете на Orientation/Horizontal 50%, след това същото и на Vertical и ще имате два гайда който се пресичат точно в центъра на документа.

гайдове център на документа

3. Как да намерим центъра на селекция/съдържание на слой:
Направете си селекция (ctrl + клик върху слоя), след това ctrl+T, което е всъщност Transform. В центъра на селекцията, която ще трансформирате има индикатор, за центъра.

гайдове център на документа

Коментари през Facebook

Коментирай първи.

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *