Копиране във Photoshop с Drag & Drop

Триковете свързани с Drag & Drop в Photoshop са много на брой – ще се спра на няколко, които използвам постоянно.

1. Копиране на маска от един слой в друг с Drag & Drop.

  • Ако имате два или повече слоя , единият от които е с маска, хванете маската и я провлачете върху друг слой, като по този начин я взимате от единия и я прехвърляте на другия.
  • Ако искате да я копирате като и направите копие, задръжте alt преди да започнете да я провлачвате.
  • Ако искате да направите обърнато (invert-нато) по цветове копие на маска, задръжте shift+alt+ ctrl докато я провлачвате.

2. По същия начин както става провлачването и копирането на маската може да копирате и layer style.

  • Ако имате два или повече слоя, единият от които е с layer style провлачете стила от един слой на друг като по този начин ще го прехвърлите.
  • Ако задържите alt преди да започнете да провлачвате ще го дуплицирате.
  • Ако имате слой със стил и искате този стил да го копирате на още 20 слоя няма нужда да провлачвате на всеки слой поотделно. Просто цъкнете с десен бутон на стила, изберете Copy Layer Style, сега селетирайте едновременно всичките N на брой слоеве на които искате да го копирате, цъкнете десен бутон Paste Layer Style. Тoва Copy и Paste копира освен стила и стойностите на Fill и Opacity на слоя.

copy layer sytle

3. В Photoshop CS4 Adobe добавиха табовете, където копирането помежду им с Drag & Drop също е възможно. Ако имате няколко отворени документа и сте си направили табулирана работна среда лесно може да копирате от един документ в друг. Изберете Move Tool-а, изберете слоя от който искате да копирате и цъкнете на самия обект (не на слоя) като го провлачите към таба на файла на който искате да го копирате. Като задържите мишката 1-2 секунди върху самия таб, файла ще стане активен и ще ви позволи да пуснете обекта в него. По този начин не може да провлачвате слоеве, а само “обекти” и/или селекции от един таб в друг – с други думи всичко, което може да хванете с Move Tool-а.

Коментари през Facebook

Коментирай първи.

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *