Конвертиране от Google Maps към Garmin

Вчера ми хрумна да си добавя няколко дестинации, към които ще пътувам скоро в gps-a на телефона. Тъй като бяха места, които трудно ще намеря по адрес ми трябваха координати и реших, че ще ми е много по-лесно да ги намеря в Google Maps и да ги прехвърля в телефона, отколкото през телефона да ги търся и запазвам. Намерих си местенцата, които ми трябваха в Google Maps и зациклих. Всъщност си изгубих около два часа (ако броим и сутрешното кафе :), за да намеря лесен и бърз начин да предхвърля GPS координатите от Google Maps в телефона си. Изненадах се, че не намерих лесен начин за това. Поне не можах да го намеря бързо в интерфейса на Google Maps. Намерих няколко видео материала по въпроса и там ясно е показано как като чукнеш Send в горния десен ъгъл на картата има опция GPS, но по някаква причина като чукнех на Send ми даваше само една възможност – Email.

gmaps_garmin1

Друг вариант беше да си препиша координатите на едно листче хартия и като пич да ги въведа на ръка – видя ми се малко примитивно и продължих да ровя. След още малко ровене и проби имах решението.

Преди да опиша решението две думи за устройството и версиите на които съм изпробвал всичко това – Nokia N96 със Symbian s60 3rd (software version 12.043) и Garmin 5.0.40. С такъв хардуер и софтуер описаното по-долу работи 100%.

Последователността е такава: експортвам kml файл с координатите от Google Earth. Конвертирам го към csv, след което го прехвърлям го в телефона и го обръщам в POI. Ето как става това в малко по-подробен вид.

1. Сваляте и инсталирате безплатната версия на Google Earth от тук.

2. Стартирате Google Earth, намирате въпросната точка/точки, за които ви трябват координати, след което чуквате Add Placemark, което ще ви добави жълт знак в центъра на видимата зона. Преди да затворите диалоговия прозорец, преместете маркера на точното място, за да са точни координатите който ще ви даде той. Затворете диалоговия прозорец.

add pin and save kml

След това чукнете с десния бутон на маркера и от там Save as. Дайте му някакво име и го запазете във kml формат. Не във kmz, който е по подрабиране, а в kml.

add pin and save kml

3. Сега трябва да конвертирате kml в csv например (казвам например защото има и други варианти, но този върши перфектна работа за целта). Конверсията може да направите в този сайт. Избирате си файла от browse и натискате Edit POIs Online.

add pin and save kml

Следващото, което ще видите е страницата на която си избирате в какъв формат да се конвертира kml файла. Натискайки csv ще ви се отвори Save as диалог. Запазете csv файла.

add pin and save kml

4. Сега ни трябва още една програмка с която да направим csv файла разбираем за Garmin. Това става с този POI Loader – свалете го и го инсталирайте.

5. Свържете си телефона към компютъра в Mass Storage Mode. Свързването в Mass Storage Mode е важно за следващата точка 6. Копирайте csv файла в телефона в папка E:/Garmin/POI – там където са останалите gpi файлове (при различните телефони/устройства пътя е различен).

6. С вързан за компютъра телефон стартирайте Garmin POI Loader (програмката която последно инсталирахте), първо Next, след това отметнете Garmin и ще видите бутон Find Device. Чуквате Find Device за да разпознае устройството. Ако виждате в Device полето Garmin Mobile XT значи до тук всичко ок.

poi loader recognition

цъквате next и следва да отметнете Install new custom POI’s onto your device.

poi loader recognition

Тук идва момента с Mass Storage. След като телефона е вързан като Mass Storage компютъра го разпознава като отделно устройство наред със C:/ D:/ и тн. От browse бутона трябва да си намерите директория Garmin/POI в телефона.

poi loader recognition

След като сте му посочили директорията, в която преди това сте пуснали csv файла, натиснете Next, с което му казвате  “намери csv файла и го направит POI”. Ако всичко е наред ще видите това съобщение.

POI successfully created

Предполагам, че има и по-лесни начини за прехвърляне на точки от Google Maps към Garmin, но след като не ги открих трябваше да си изгубя малко време, за да намеря този, който всъщност не отнема много време след като веднъж сте инсталирали каквото трябва. Звучи доста засукано, но е значиелно по-лесно за изпълнение отколкото изглежда, след като веднъж сте го направили – цялата процедура ми отнема не повече от 1-2 минути.

Коментари през Facebook

4 Comments
 • remko
  August 14, 2009

  napravih go na nokia 6210 navigator stana perfektno. bravo

 • YankoNik
  May 11, 2010

  Това е супер, а дали ще може ли да се импортират тези точки в Nokia Ovi Maps 3.0?

 • vilian
  December 28, 2010

  evala pi4 mnogo polezna tema svarshi mi strahotna rabota

 • Ivanoff
  February 22, 2013

  При мен и моят ГАРМИН НУВИ 50 не стана. Изписва ми : Congratulations накрая, рестартирам у-вото, но в POI я нямата точка.

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *